Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Pressmeddelande: Astrid Lindgren – Sveriges mest filmade författare

Som en del av den förlängda litteraturfestivalen Vimmerby berättar, samtalar journalisten Carolina Klintefelt med filmforskaren Mats Rohdin. Eventet äger rum digitalt den 23 februari.

Mats Rohdin är fil.dr i filmvetenskap och har forskat kring Astrid Lindgrens förhållande till film och mediabranschen. Forskningen utgår särskilt från perioden innan det fruktbara samarbetet med Olle Hellbom, det vill säga från början av 1940-talet till och med 1956.

Han menar att Astrid Lindgren spred sina verk på helt unikt sätt för sin tid och prövar frågan om hennes framgångar till stor del vilar på medial spridning? Forskningen har sin utgångspunkt i manuskript och brev från Astrid Lindgrens arkiv på Kungliga biblioteket samt pressklipp.

Mats Rohdin, Kungliga biblioteket:
- Med tanke på att Astrid Lindgren förmodligen är den mest filmatiserade svenska författaren någonsin har det förvånat mig att det inte ägnats mer forskning åt hennes konstnärskap inom film, tv och media. Här finns fortfarande massor att utforska.

Anna Mellergård, verksamhetsledare Litteraturnod Vimmerby:
- Ämnet för kvällen är otroligt intressant! Dels spåret Astrid Lindgren som manusförfattare, med filmer som när det begav sig sågs av miljontals bio-besökare, något som förmodligen räddade Svensk Filmindustri (SF) under 60-talets krisår. Dels det som Mats Rohdin i sin forskning kallar ”Astrid Lindgren som media-strateg”. Detta, och flera spännande ingångar i hans forskning fascinerar mig mycket.

Eventet arrangeras av Litteraturnod Vimmerby i samarbete med studieförbundet BILDA och Kungliga biblioteket. Samtalet äger rum digitalt och sänds live från Pippis kök, i filmmuseet Filmbyn Småland, tisdag den 23 februari kl 18.15