Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Pressmeddelande: Vimmerby berättar 2020

Litteraturfestivalen Vimmerby berättar blir i corona-tid en förlängd maratonvariant: en festival under åtta månader istället för åtta dagar.

I dagarna släpps ett uppdaterat program för festivalen som startar med skolbesök, litterär salong och en konferensdag i samarbete med Svenska Barnboksinstitutet.

Verksamhetsledaren för litteraturutveckling i Kalmar län, Anna Mellergård:

- Om en vecka är vi igång! Först ut blir Mårten Melin som via bibliotekets Bokbiten möter elever i årskurs fyra på skolan i Södra Vi. Kulturskolans teatergrupper bjuder på föreställningar utifrån sina egna texter. Gatuteater presenteras av Vimarskolans elever. Betlehem Isaak, författare till Mitt liv utan dig och en av årets mest omtalade sommarvärdar i P1 deltar i en litterär salong som är öppen för allmänheten. Kulturjournalist Gunilla Kindstrand leder samtalet.

På torsdag den 22 oktober bjuds på ett fullspäckat konferensprogram med bland andra Lydia Wistisen som lyfter miljöfrågan i barn- och ungdomslitteraturen. Malin Alkestrand föreläser om fantasy och Kajsa Bäckius och Sofia Gydemo talar på temat ”Plast, queer och cheerleading”, om hur dessa och andra ämnesord speglar utgivningen i dag.

Anna Mellergård:

- Det känns bra att Vimmerby berättar kan erbjuda denna kompetens från Svenska Barnboksinstitutet, Linnéuniversitetet och Stockholms universitet. Som fristående avslutning den 22 oktober erbjuds dessutom enmansföreställningen ”Så sant som det är sagt!” med Maria Arnadottir och Riksteatern i Vimmerby som arrangör.

Men detta är alltså bara början. Festivalprogrammet fortsätter sedan under vintern och våren. Två litterära salonger arrangeras i november och i december blir det både bokfest med 136 författare från länet - och en litterär musikföreställning för hela familjen.

- Intresset är stort! Och självklart kommer vi streama evenemangen så att fler än 50 kan vara med, avslutar Anna Mellergård.