Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Pressmeddelande: Vimmerby berättar 2020

Nu är det klart. Litteraturfestivalen Vimmerby berättar expanderar i en förlängd maratonvariant.

Litteraturfestivalen Vimmerby berättar startar som planerat i slutet av oktober men förlängs till sista onsdagen i maj 2021. Litterära upplevelser utlovas under åtta månader istället för åtta dagar. Arrangemang kommer att genomföras på bibliotek, kulturskola, skola/förskola och fritidsgård samt museum. Litterära salonger kommer genomföras sista onsdagen i månaden på Vimmerby stadshotell.

I samråd med deltagande författare har beslutats att inte bara genomföra festivalen digitalt. Genom att sprida ut programpunkter över tid kan arrangemangen även genomföras fysiskt.

Verksamhetsledaren för litteraturutveckling i Kalmar län, Anna Mellergård:

- Vi kan i dagsläget inte tränga ihop alla författare och intressanta föreläsningar under en och samma vecka. Varken författare eller publik känner sig bekväma med det. Samtidigt vill vi om möjligt mötas. På sätt och vis är det ju omöjligt att planera genomförandet av en festival just nu. Situationen är komplex men vi är flexibla och jag tycker att vi nått en bra och kreativ lösning.

Anna Mellergård ser också flera fördelar med nuvarande upplägg.

- Det finns som jag ser det massor att vinna på denna variant av "omställning". Fler får möjlighet att både fysiskt och digitalt ta del av fler kulturupplevelser, något som det finns ett uppdämt behov av just nu.

Genom att samköra med vårens inställda och höstens planerade Litterära salonger på Vimmerby stadshotell, expanderar Vimmerby berättar inte bara i tid utan också i innehåll.

- Programpunkter som skulle genomföras parallellt inom loppet av några dagar får nu luft och utrymme. Det blir helt enkelt mer fylligt med en bred och varierande mix av litterära upplevelser, avslutar Anna Mellergård.

Information om maratonfestivalens alla programpunkter som avslutas med en stor manifestation på Vimmerby torg i maj kommer finnas på Vimmerby berättars hemsida www.vimmerbyberattar.se