Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Tonårsföräldrar, ni är viktiga nu!

I samband med Valborg bör ni vuxna vara extra uppmärksamma på tonåringar och alkohol då Valborg är en av de dagar på året då det finns risk att många unga har sin alkoholdebut.

Tack vare insatser som Lisebergsresan, som tidigare ägt rum på Valborg under många år, har vi i stort sett fått bort ungdomsdrickandet på Valborg i Vimmerby men Coronaviruset har gjort att många aktiviteter för unga är inställda och att färre vuxna är ute på stan. Därför är det nu ännu viktigare att du som förälder har koll och är nyfiken. Vad har de för planer till helgen, vart kommer de att befinna sig och med vilka umgås de med? Ta gärna promenader genom stan på kvällarna under helgen, vuxennärvaron är viktig och främjar en lugnare och tryggare miljö för unga.

På Valborgskvällen kommer Fabriken hålla öppet men för ett begränsat antal besökare. Fritidsledarna kommer även att vara ute och fälta, både i Vimmerby och i de mindre orterna för att skapa trygghet och närvaro. Det går bra att höra av sig till Fabriken under kvällen på 0492-76 92 36 om det är något ni undrar över.

Lokala undersökningar visar att allt fler föräldrar inte tillåter att deras tonåringar dricker alkohol. Det är bra eftersom studier visar att barn och unga som blir bjudna på alkohol i hemmet dricker mer senare under uppväxten, vilket innebär att ett konsekvent nej till alkohol verkligen kan göra stor skillnad.

Tillitsfulla familjerelationer har en oerhört hög skyddsfaktor för unga. Du kan påverka din tonåring genom att prata om alkohol i tonåren, visa att du bryr dig och lyssna. Tonåringar bryr sig om vad deras föräldrar säger – även om det inte alltid verkar så i stunden.

Vi vill därför uppmana dig som är förälder att berätta för din tonåring vad du tycker är okej eller inte kring alkohol. Vi önskar att föräldrar och vuxna i hela Vimmerby kommun ska stå enade kring frågan om tydlig gränssättning gällande alkohol.

Att prata om alkohol är inte alltid det lättaste. Ett råd är att börja med att ta del av tips och fakta om alkohol och tonåringar på www.tonarsparloren.se. Tonårsparlören har i dagarna också kommit hem i brevlådan hos dig som är vårdnadshavare till ett barn som blir 14 i år.

Du vet väl att du kan ringa familjeteamets råd och stöd om du känner oro för en ungdom eller har andra funderingar? Läs mer på länken nedan.

Vi vill också passa på att uppmana er att påminna era tonåringar om att hålla avstånd från varandra och inte träffas i stora grupper.

Vi önskar er en härlig Valborg och helg!