Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Nu behövs både vuxnas närvaro och fritidsaktiviteter mer än vanligt

Med anledning av covid-19 får Vimmerby kommun en del frågor beträffande fritidsaktiviteter, om våra fritidsanläggningar så som Kulturskolan, Fabriken och idrottsanläggningar/hallars öppettider.

Regeringen har på Folkhälsomyndighetens rekommendationer tillfälligt förbjudit allmänna sammankomster och offentliga tillställningar över 50 personer. Arrangemang med färre deltagare får genomföras, men bör utföras på ett sätt som minimerar risken för smittspridning.

Många av våra barn- och ungas vardagsrutiner ser den närmste tiden ut att förändras i form av gymnasieskolans distansutbildning, föräldrar som får ändrad arbetssituation och ett samhälle i förändring.

Det finns risker för att detta medför negativa sociala konsekvenser. Våra barn och unga, men även vuxna, behöver meningsfull sysselsättning och något positivt att se fram emot i läget som vi befinner oss i. Genom föreningslivet får barn och unga en trygg punkt i vardagen.

Därför ser vi att fritidsaktiviteter, föreningslivet och alla vuxna runt våra unga fyller en otroligt viktigt och stöttande roll. Vimmerby kommun uppmanar föreningslivet och andra fritidsverksamheter att försöka hålla igång sin verksamhet i den mån det är möjligt, med försiktighetsåtgärder som:

  • Att alltid stanna hemma om du har förkylningssymptom som snuva, hosta eller feber, även om symptomen är lindrig.
  • Tvätta händerna noga och ofta.
  • Om möjligt anpassa aktiviteter till att hållas utomhus i stundande vårtider
  • Undvik att samlas i mindre utrymmen ex omklädningsrum, uppehållsrum m.m. exempelvis klä om och duscha hemma.
  • Om möjligt dela upp större grupper i mindre

För ytterligare försiktighetsåtgärdet se länken nedan: