Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Pressmeddelande: Sveriges första regionförfattare deltar i litterär salong den 26 februari

Premiären för Vimmerbys litterära salonger blev en succé. Den konstnärliga ledaren, litteraturutvecklare Anna Mellergård, utlovar en värdig uppföljning när Kalmar läns två regionförfattare för första gången möts på samma scen i ett samtal på temat "Att göra konst av sitt liv".

Tove Folkessons lyriska romantrilogi Kalmars jägarinnor (2014), Sund (2015) och Ölandssången (2017) har belönats med priser och utmärkelser. Hennes uppmärksammade senaste roman Hennes ord. Värk I-III (2019) rör sig mellan prosa, essä och dikt - eller skriver hon dagbok om sitt liv? Finns det någon gräns för hur privat en författare får bli? Tio år efter att Karl Ove Knausgård gav ut första delen av Min kamp fortsätter autofiktionen att vara en dominerande strömning i samtidslitteraturen.

Ami Andersson, journalist, författare och sedan några månader tillbaka Sveriges första regionförfattare tillsammans med Tove Folkesson - leder samtalet.

- Våra litterära salonger får gärna bli en korsbefruktning mellan litteratur och andra konstarter där besökarna, både på och utanför scenen, erbjuds oväntade möten. Många har hört av sig efter arrangemanget med Matilda Gustavsson och särskilt tackat för gymnasieskolans danselevers gestaltning av texter. Allt som händer behöver inte planeras in i minsta detalj långt innan, och allt som sker behöver inte nödvändigtvis ha annonserats ut i förväg. Men visst vore det lite synd om några som till exempel älskar världsmusikbanden Räfven och Tumult skulle missa att bandmedlemmen Martin Nurmi nu kommer till Vimmerby, säger Anna Mellergård.

Saxofonisten Martin Nurmi från Göteborg är inbjuden av Tove Folkesson, som också är sångerska och textförfattare, för att ackompanjera hennes framförande av egna låtar. Det blir garanterat en upplevelse bara det.

- Förra gången var vi lite oförberedda på det stora intresset. Denna gång släpper vi inga biljetter förrän efter pressmeddelandet. Blir vi lika många som sist skapar vi en upphöjd scen i festsalen på Vimmerby hotell. Allt för att alla ska få en likvärdig chans att se och höra oavsett vart man sitter i salongen. Blir vi färre anpassar vi lokalen efter det. Rummet är viktigt, men människorna viktigare, avslutar Anna Mellergård.

Årets andra litterära salong äger rum den 26 februari på Vimmerby stadshotell. Programmet börjar kl 18.00 och restaurangen öppnar kl 16.30, mot uppvisande av biljett.

BILJETTERNA SLÄPPS den 14 februari kl 18.00

Swisha 100:- till 123 251 01 62. Skriv ditt n​amn som meddelande. Det är din digitala ​biljett.
För den som inte har swish går det bra att betala kontant eller med kort till Vimmerby stadshotell, som från den 14 februari har ett begränsat antal biljetter. Först till kvarn!

För mer information eller intresse för kommande litterära salonger kontakta litteraturutvecklare Anna Mellergård.