Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Vimmerby berättar - festivalprogram 2019

Vimmerby berättar bild

I höst anordnas en ny litteraturfestival i Vimmerby. Under tre dagar fylls Vimmerby av evenemang och aktiviteter om litteratur. Barn- och ungdomslitteratur är i centrum, men här finns något för alla. 

Nu är programmet klart! Tillgängligt här Pdf, 3 MB. och på hemsidan www.vimmerbyberattar.se

Det blir tre fullspäckade dagar med författarbesök av bland andra Martin Widmark, Elias och Agnes Våhlund, Mårten Melin och andra barnboksförfattare. Simmaren Therese Ahlshammar gästar också festivalen med sin första barnbok om Aysa i simhallen. Tillsammans med Linnéuniversitetet ges en rad föreläsningar som riktar sig mot en vuxen publik, inte minst människor som arbetar med barn och unga på olika sätt. Programpunkterna pågår på fem olika scener i staden och i ett tält på Stora Torget blir det prova-på-aktiviteter med hantverk och filmanimation.

Festivalen invigs på torsdagen den 17 oktober. Invigningsshow blir en 4-dimentionell läsföreställning av en av de populära Superhjälte-böckerna av Elias och Agnes Våhlund.

På lördagen den 19 oktober kl. 14 avslutas festivalen officiellt med ett framträdande med artisten och författaren Mark Levengood. 

Festivalen är en del i den större satsning på litteratur som nu påbörjats i Region Kalmar län. Förutom festivalen omfattar satsningen även andra aktiviteter kring litteratur och stöd till professionella i länet. Satsningen har sin bas i Vimmerby men kommer att ge avtryck i hela länet. 

Både festivalen och den större litteratursatsningen har fått stöd av Kulturrådet. Nyligen beviljade Kulturrådet också medel för en så kallad regionförfattare som kommer att anställas under året. Det blir landets första regionförfattare. Sedan tidigare har det funnits en kommunförfattare i Strängnäs.

Festivalen arrangeras av Vimmerby kommun i samarbete med Region Kalmar län, Astrid Lindgrens Värld / Astrid Lindgrens Näs, Vimmerby bokhandel och Vimmerby Handel.