Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Anna Mellergård blir litteraturutvecklare

Anna Mellergård

Foto: Erik Almgren

Anna Mellergård har utsetts till litteraturutvecklare för Länslitteraturen i Kalmar län. I uppdraget ingår bland annat metodutveckling inom läs- och skrivfrämjande, rekrytering av regionförfattare samt genomförandet av den internationella litteraturfestivalen Vimmerby berättar.

Det blir Anna Mellergård, 61 år, som tillträder tjänsten som litteraturutvecklare, tillika verksamhetsledare och strateg inom Länslitteraturen i Region Kalmar län. Anna är utbildad litteraturvetare och bibliotekarie samt med en mängd spännande kulturprojekt i bagaget.

- Jag har haft för vana att starta, bygga upp, driva och utveckla en rad verksamheter inom det konstnärliga området och kallas därför ofta för "kulturentreprenör". Här i Småland har jag bland annat startat Kulturakademien i Mariannelund och är även initiativtagare och medgrundare till filmmuséet Filmbyn Småland, säger Anna.

Till övriga meriter hör ett internationellt kulturcenter i Kina, som bland mycket annat arrangerat Kinas första internationella poesifestival samt en litteraturvecka med Tomas Tranströmer. År 2015 tilldelades hon Eksjö kommuns kulturpris med motiveringen: ”För sitt enastående engagemang att genom konsten lyfta enskilda människor såväl som ett helt samhälle”, en formulering som gjorde henne glad.

- Det är exakt det jag vill. Det är det som är min drivkraft. Viljan och tron på att både enskilda människor och samhället i stort berikas, förändras och växer i konstnärliga och kulturella möten, säger Anna.

Länslitteraturens övergripande uppdrag är att bevaka, tillgängliggöra och stärka litteraturen och det litterära skapandet i Region Kalmar län. Styrgruppens ordförande Ola Gustafsson är nöjd med rekryteringen.

- Från styrgruppens sida är vi oerhört glada över att få hälsa Anna välkommen i sin nya roll. I och med detta tar Länslitteraturen ett nytt steg i utvecklingsarbetet kring litteratur och författarskap i Region Kalmar län. Vi ser att hennes erfarenheter från tidigare uppdrag och hennes brinnande intresse för litteratur blir en värdefull tillgång i det fortsatta arbetet, säger Ola Gustafsson.

Anna Mellergård tillträder sin nya tjänst den 1 september 2019.

- Nu vill jag komma i kontakt med bibliotekarier, författarsällskap, författare och övriga aktörer inom litteraturområdet. Jag vill lyssna, lära och förstå på vilket sätt Länslitteraturen kan kroka arm med dem och hur vi tillsammans kan göra skillnad. Jag är nyfiken på dem alla, vilka de är och vad de vill. Själv har jag såklart massor av både önskemål och idéer, avslutar Anna.