Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Kalmarsunds Pridevecka i Vimmerby

Den 2-7 september går Kalmarsunds Pridevecka av stapeln och det vill vi i Vimmerby kommun uppmärksamma med HBTQ-aktiviteter hela veckan. Happy pride!

Här är programmet för veckan:

Följ även uppdateringar på vårt Facebookevent: https://www.facebook.com/events/906694289685450/?active_tab=discussion

Måndag 2 september
13.00 - 21.00 Tipspromenad, tryck regnbågst-shirt och pins för ungdomar på Fabriken

Tisdag 3 september
13.00 - 21.00 Tryck regnbågst-shirt och pins för ungdomar på Fabriken

Onsdag 4 september
13.00 - 21.00 Tryck regnbågst-shirt och pins för ungdomar på Fabriken

19.00 Pridefika.

Kom och fika med oss på studieförbundet vuxenskolan (Sevedegatan 34) samtidigt som vi tittar på ett avsnitt av serien Regnbågshjältar. Den handlar om höjdhopparen Kajsa Bergqvist och längdhopparen Peter Häggström som träffar idrottare som kommit ut som gay, i olika länder, i olika idrotter och i olika generationer. Hur ser det ut i Vimmerby? Ser det lika ut i övriga föreningslivet som inom idrotten? Kom så pratar vi om hur det ser ut här och vad vi kan göra för att göra det lite bättre

Torsdag 5 september
Kommunens bibliotekspersonal får en basutbildning i HBTQ-frågor

12.00 - 12.30 Eva Kindstrand inviger Vimmerby biblioteks Regnbågshyllor.

Vad är syftet med dessa hyllor kanske ni undrar? Jo, det är en del i att tillgängliggöra biblioteket. Genom att lyfta fram HBTQ- och normundersökande medier hoppas vi kunna bidra till människors rätt att synas, respekteras och att bemötas på ett professionellt sätt.

Våra regnbågshyllor finns för att förmedla kunskap och berättelser för att förhoppningsvis minska diskriminering och öppna upp för att varje människa ska få vara den hen vill, oavsett könsidentitet, sexuell läggning, etnisk tillhörighet, religion-eller trosuppfattning, funktionsvariation, kön eller ålder. Vilket stämmer överens med kommunens värdegrund!

16.00 Mingel på Vimmerby bibliotek

Hade du inte möjlighet att komma på invigningen? Då kan du komma och mingla på eftermiddagen istället. Förutom den nya regnbågshyllan kommer även Ylva Sandström att ställa ut tavlor från sin utställning "Marry me Vimmerby/när ingenting var heligt".

13.00 - 21.00 Tryck regnbågst-shirt och pins på Fabriken för ungdomar.

18.30 Fabriken visar filmen ”Just Charlie” i samarbete med NBV för ungdomar.

Fotbollstalangen Charlie har världen framför sina fötter. En toppklubb vill desperat skriva kontrakt. Framtiden tycks tydligt utstakad. Men Charlie är tyngd av svårigheter, och upplever livet som en kamp mellan viljan att leva upp till sin pappas förväntningar — som genom sin son vill förverkliga drömmen att själv vara fotbollsstjärna — och behovet att vara sig själv. Charlie upplever sig nämligen som en tjej i en pojkes kropp. Och det som håller på att ske riskerar att riva isär familjen och hota allt det som de håller kärt.

Fredag 6 september
13.00 - 23.00 Tryck regnbågst-shirt och pins på Fabriken för ungdomar.

17.30 Dekorera Pridemuffins på Fabriken för ungdomar.

18.30 Fabriken visar filmen ”Pride” (från 14 år) i samarbete med NBV för ungdomar.

Året är 1984, den brittiska gruvstrejken har dragit ut på tiden. För arbetarna i den Walesiska byn Dulais börjar det ekonomiska läget bli desperat. Men lösningen kommer från oväntat håll. Ett gäng Londonbaserade gay-aktivister bestämmer sig för att hjälpa till och årets charmigaste kulturkrock är ett faktum. 

Lärcenter lyfter HBTQ-frågor inom temat diskriminering.

Lördag 7 september
09.30 Avgång för Pridebussen
Bussen kostar 200 kr /person tur och retur. Det finns fortfarande platser kvar och anmälan kan göras senast fredag 6/9 kl 12:00 på https://www.sv.se/avdelningar/sv-kalmar-lan/kurser/bussresa-kalmarsund-prideparad-33531/
Hemresan avgår kl 17:30 från Kalmar.

Storebro IF anordnar tipspromenad om HBTQ innan hemmamatchen och har regnbågsfärgade kaptensbindlar.

Andra saker som händer under veckan:

Stadshuset, AL-skolan och Gymnasiet att ha HBTQ-flaggan hissad hela veckan. 

AL- och Vimarskolan kommer att ordna regnbågshyllor i deras skolbibliotek.

Folkhögskolan lyfter HBTQ-frågor i undervisningen.

Tjejjouren Madicken uppmärksammar veckan via sociala medier.

HBTQ-gruppen
Under våren har en HBTQ-grupp formats för att göra ett krafttag kring HBTQ-frågorna i Vimmerby kommun. Gruppen har startas av folkhälsoenheten och biblioteket med Anja Persson som gruppsamordnare. Alla som vill vara med och förbättra arbetet kring HBTQ-personers rättigheter i vår kommun är välkomna och delta på mötena. 

Snabbkurs i HBTQ:

Homosexuell
En person med förmågan att bli kär i och/eller attraherad av personer med samma kön som en själv. 

Bisexuell
En person med förmågan att bli kär i och/eller attraherad av personer oavsett kön.

Transperson
En person som inte eller delvis inte identifierar sig som det kön som en blev tilldelad vid födseln. Att vara transperson kan också innebära att en inte följer de rådande normer om hur ett visst juridiskt kön ska vara, förutsatt att personen själv identifierar sig som transperson. Begreppet rör könsidentitet och könsuttryck och har ingenting med sexuell läggning att göra.

Queer
Ett begrepp som kan betyda flera saker men som grundar sig i ett ifrågasättande av heteronormen och tvåkönsnormen. En person som identifierar sig som queer kan göra det på grund av en önskan att inte behöva identifiera sitt kön eller sin sexuella läggning. En del använder begreppet som ett sätt att beskriva sin könsidentitet eller sin sexuella läggning.