Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Vimmerby berättar, 17-19 oktober 2019

Litteraturfestivalen Vimmerby berättar

En ny litteraturfestival med fokus på barn- och ungdomslitteratur med bland annat Mark Levengood.

Bild på Mark Levengood, Fotograf Stellan Herner

Mark Levengood, Fotograf Stellan Herner

I höst anordnas en ny litteraturfestival i Vimmerby. Under tre dagar fylls Vimmerby av evenemang och aktiviteter om litteratur. Barn- och ungdomslitteratur är i centrum, men här finns något för alla. Det blir bland annat författarsamtal, uppläsningar, skriv-workshops och aktiviteter för hela familjen och mycket mer.

- Vi kör en första pilotfestival redan 2019 och på sikt satsar Vimmerby berättar på att bli en internationell barnlitteraturfestival. Vi har redan knutit kontakt med Hay Festival i Wales. Nu söker vi samarbete med förlag och litterära aktörer, säger projektledare Erica Månsson, Nilsson & Månsson.

Programmet är ännu inte helt klart men Mark Levengood, som tidigare har gästat Astrid Lindgrens Näs, kommer att avsluta festivalen lördagen den 19 oktober.

Astrid Lindgren växte upp i Vimmerby och har genom sitt författarskap ständigt fört barnens talan. Med inspiration från henne arbetar festivalen efter mottot Mod, Ansvar och Fantasi. Festivalen står för värden som demokrati, mångfald och yttrandefrihet.

Festivalen är en del i den större satsning på litteratur som nu påbörjats i region Kalmar län. Förutom festivalen omfattar satsningen även andra aktiviteter kring litteratur och stöd till professionella i länet. Satsningen har sin bas i Vimmerby men kommer att ge avtryck i hela länet.

Både festivalen och den större litteratursatsningen har fått stöd av Kulturrådet. Nyligen beviljade Kulturrådet också medel för en så kallad regionförfattare som kommer att anställas under året. Det blir landets första regionförfattare. Sedan tidigare har det funnits en kommunförfattare i Strängnäs.

Festivalen arrangeras av Vimmerby kommun i samarbete med Region Kalmar län, Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby bokhandel och Vimmerby Handel.