Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Har du en tonåring hemma?

Inför Valborg har IQ skickat ut Tonårsparlören till alla vårdnadshavare som har barn som fyller 14 år i år.

I tonårsparlören kan du som vuxen läsa om bra tips och råd för hur du kan skapa goda förutsättningar för din tonåring att minska risken för tidig alkoholdebut. Varför är alkohol farligt för unga? Hur pratar en med sitt barn om alkohol? Var får de alkoholen ifrån? Och hur ställer en sig till föräldrafritt? Det är några av frågorna som tas upp i tonårsparlören.

Tonårsparlören är lika aktuell under högstadietiden som under gymnasietiden. Ungdomars drickande ökar ju äldre de blir men det är inte bara ungdomars drickande som förändras över tid, det göra även vårdnadshavarnas inställning till ungdomars drickande. När ungdomar börjar i gymnasiet är det nästan hälften av deras föräldrar som är tillåtande till att ungdomar dricker alkohol. Därför vill vi påminna dig som vårdnadshavare att inte tappa taget om din tonåring och fortsätta vara restriktiv ändå fram tills 18-årsdagen då
hen får bestämma själv.