Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Vimmerby kommun inför bevattningsförbud från och med den 16 juli

Under en längre tid har det kommit mindre nederbörd än normalt. Det gör att grundvattennivåerna där kommunens dricksvatten tas ifrån är sjunkande.

För att förebygga brist på dricksvatten har Vimmerby Energi och Miljö AB beslutat att införa bevattningsförbud i Vimmerby kommun från och med den 16 juli och tillsvidare.

Bevattningsförbudet innebär att du inte får:

  • använda vattenslang eller vattenspridare. Använd vattenkanna istället, men så sparsamt som möjligt. Samla upp och använd regnvatten till bevattning.
  • fylla din pool med dricksvatten. Detta gäller även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad.
  • tvätta bilen med vattenslang  eller högtryckstvätt. Vi hänvisar istället i första hand till automattvättar som återanvänder tvättvattnet.
  • använda högtryckstvätt för rengöring av fasader, altaner och liknande.

– Vi vet inte hur det blir med nederbörden framöver och därför behöver vi förebygga brist
på dricksvatten. När vi gick ut med bevattningsförbudet förra sommaren sjönk
vattenförbrukningen markant tack vare våra invånares engagemang. Vi måste alla
hjälpas åt även i år för att inte hamna i en akut situation, säger Claes Wetterström, styrelseordförande i Vimmerby Energi och Miljö AB.

Det finns mycket man som medborgare kan göra för att inte slösa på vatten. Att inte diska
under rinnande kran och bara köra tvätt- och diskmaskiner när de är helt fulla är enkla tips som faktiskt sparar en hel del om vi gör det tillsammans.

På Vimmerby kommuns webbsida kommer det att finnas information om bevattningsförbudet samt vad du som medborgare kan göra för att tänka vattensmart.