Så skyddar du ditt barn mot nikotin

Under de senaste åren har användningen av nikotinprodukter ökat. Trots att det är 18-årsgräns på produkter som innehåller nikotin förekommer användningen även bland ungdomar. Men tillsammans kan vi skydda våra barn och unga!
Användningen av nikotinprodukter, som nikotinsnus och e-cigaretter, ökar. Produkternas utseende och utformning är ofta tilltalande för barn och unga. Samtidigt kontrolleras de inte i lika stor omfattning som till exempel vanliga tobaksprodukter.
Vimmerbys drogvaneundersökning från 2024 visade att vapeing (användning av e-cigaretter) ökat något sedan 2022. Den visade också att var tredje i åk 8 vapeat någon gång. Även snusandet hade ökat något sedan 2022 och låg 2024 på 1 av 7.
Många skadeverkningar
Det har gjorts flera studier på nikotinets påverkan på kroppen, och några av de resultat som redovisats visar att nikotinanvändning skadar hjärt- och kärlsystemet, nervsystemet och hjärnan. Barn och unga är extra känsliga och nikotinet riskerar att störa hjärnans utveckling som pågår ända fram till 25 års ålder. Det kan till exempel föra med sig:
- Snabbare beroendeförlopp
- Försämrad minnesfunktion
- Koncentrationssvårigheter
- Försämring av olika psykiska diagnoser.
Forskning som gjorts hittills visar inte hur nikotinprodukterna påverkar hälsan på lång sikt.
Eftersom produkterna är relativt nya behövs mer forskning.
Du som förälder är viktig
Du som är förälder eller annan vuxen kring barn och unga är viktig och kan påverka! Tillsammans kan vi skydda barn och unga mot nikotinet genom att stå enade i och vara tydliga med att barn och unga inte ska använda nikotinprodukter.
Några viktiga tips till dig som förälder:
- Skapa och bibehåll en tillitsfull relation genom att prata med ditt barn om stort som smått
- Köp inte ut och bjud inte ditt barn på nikotinprodukter
- Prata med andra föräldrar
Känner du igen tipsen? De funkar även när det gäller alkohol och andra droger!
Via länkarna nedan hittar du mer information om olika nikotinprodukter samt samtalsmaterial för föräldrar som vill prata med sitt barn om tobak och nikotin