Kommunen breddar arbetet med anhörigstöd

Delar av kommunens anhörigteam. Från vänster Ellen Gunnarsson, Emma Olofsson, Melanie Möller, Ulrika Passmark och Johanna Möller.
Den som stödjer någon i sin närhet kan också behöva stöd och hjälp. Nu breddar kommunen arbetet med anhörigstöd för att nå fler målgrupper.
–Tanken är att anhörigperspektivet ska vara en naturlig del i alla socialförvaltningens verksamheter, säger Boel Vigren Gustafsson, verksamhetschef.
Att vara anhörig till någon som på grund av exempelvis funktionsnedsättning, sjukdom, psykisk ohälsa eller missbruk behöver stöd kan vara tufft. Enligt socialtjänstlagen ska kommunerna erbjuda anhöriga stöd. Det kan till exempel handla om stödsamtal, avlösning, hjälp att hitta rätt inom vård och omsorg med mera.
I februari 2024 beslutade socialnämnden om ett förändrat utförande av anhörigstöd i Vimmerby kommun. Inriktningen med förändringen var främst att få ett bredare anhörigstöd och nå fler målgrupper än tidigare.
– Vi ska jobba med anhörigstöd i alla våra verksamheter. Målet är att alla anhöriga ska få ett jämlikt stöd och bemötande. Vi vill stärka medarbetare som möter anhöriga att alltid ha med ett anhörigperspektiv, berättar Boel Vigren Gustafsson.
Anhörigteam
Under 2024 bildades ett anhörigteam som träffas regelbundet för att utveckla arbetet med anhörigstöd i kommunen. I teamet finns professioner från alla socialförvaltningens verksamhetsområden – bland annat enhetschefer, handläggare, sjuksköterska, arbetsterapeut och behandlare.
– Teamets samlade kompetens ger en bredd i arbetet och som ytterligare stöd kan teamet låna in annan kompetens från våra egna verksamheter eller Regionen, säger Ulrika Brorsson, verksamhetschef.
Anhörigteamet jobbar med många olika bitar. Det handlar om allt från att inhämta aktuell information och bevaka frågor inom området till att sprida kunskap och information om anhörigstöd till medarbetare och invånare.
Ulrika Brorsson betonar att arbetet med att förändra anhörigstödet är en pågående process.
– 2024 var ett omställningsår där vi jobbade mycket med hur vi skulle förändra arbetet. Nu ska vi fortsätta utveckla det här. Nästa steg handlar bland annat om hur vi på olika sätt kan fånga upp anhöriga, exempelvis genom gruppaktiviteter. Som en del i det har vi våra seniorcaféer, de driver vi vidare och ser stor utvecklingspotential i, säger hon.