Bra betyg för Vimmerby i årets äldreundersökning
Äldreomsorgen i Vimmerby kommun förbättrar sitt resultat på flera områden i årets äldreundersökning.
– Vi bryr oss på riktigt och försöker ge det lilla extra. Det tror jag märks, säger Tuva Svensk, vårdbiträde i hemtjänstgrupp Vimmerby stad Öster.
Socialstyrelsen genomför varje år en brukarundersökning bland de som bor på särskilt boende och de som får hemtjänstinsatser i landets kommuner. Nu har årets resultat presenterats – och för Vimmerbys del har siffrorna förbättrats sedan föregående år.
Bland de som bor på särskilt boende är 83 % nöjda eller ganska nöjda med sitt boende. Det är en kraftig ökning från förra året, då siffran låg på 70 %. Det är också bättre än rikssnittet på 79 %. Bland de som har hemtjänstinsatser är 85 % mycket eller ganska nöjda med sin hemtjänst. Det är i nivå med rikssnittet, och en ökning med 2 % jämfört med förra året.
Kommunikation och kontinuitet
Åsa Svensson är enhetschef vid hemtjänstgrupp Vimmerby stad Öster. Hon tror att välfungerande kommunikation mellan medarbetarna och kontinuitet – alltså att de försöker se till så att en omsorgstagare möter så få olika medarbetare som möjligt under en dag – lagt grunden till det goda resultatet.
– Vi har bra kommunikation i vår grupp. Vi pratar jättemycket med varandra och försöker alltid hjälpa varandra. Det gör att vi kan ge det lilla extra och se till att våra brukare får känna sig sedda och hörda, säger Tuva Svensk, vårdbiträde.
Tuva och kollegorna Jasemin Mohammed och Victoria Henriksson tycker att det känns jättekul att få så bra feedback via undersökningen. Att de trivs så bra, både med varandra inom arbetsgruppen och i yrket, tror de avspeglar sig i arbetet.
– Jag önskar att fler skulle förstå hur roligt det här jobbet är, och hur mycket man faktiskt får tillbaka, säger Tuva.
Förbättringsområden
I undersökningen har brukarna fått svara på frågor kring exempelvis bemötande, personalens kompetens och språkkunskaper, deras egen möjlighet att påverka, trygghet och förtroende.
På vissa områden ligger Vimmerby riktigt bra till, till exempel bemötande och förtroende. Men på några områden visar enkätsvaren att det finns förbättringspotential. Vad gäller särskilt boende är boendemiljö, hjälpens utförande samt aktiviteter och möjlighet att komma utomhus exempel på områden där det finns möjlighet till förbättring.
Hemtjänsten behöver fortsatt arbeta för att utveckla exempelvis personalens kompetens och språkkunskaper. Ett annat område som behöver utvecklas är fast omsorgskontakt, då undersökningen visar att många brukare inte vet vem deras fasta omsorgskontakt är. En anledning till det kan vara att begreppet inte är tillräckligt känt.
– Vi är glada att vi får höga betyg inom viktiga områden, men vi vill så klart fortsätta höja resultaten. Vi kommer att analysera resultaten vidare på arbetsplatserna för att ta fram specifika saker vi ska fokusera på för att bli bättre, säger säger Hanna Revelj Westrin, verksamhetschef för område vård och omsorg i hemmet, och fortsätter:
– I hela hemtjänsten kommer vi att lägga ett stort fokus på den fasta omsorgskontaktens uppdrag och syfte då det var ett resultat som genomgående var mindre bra.
Veronica Holmstedt, verksamhetschef för vård- och omsorgsboende, glädjer sig bland annat åt de fina resultaten inom bemötande, trygghet samt personalens kunskap och kompetens.
Exempel på resultat från undersökningen
Vård- och omsorgsboende
- 96 % av brukarna upplever att de blir bemötta på ett bra sätt (länet 94 %, riket 92 %)
- 88 % av brukarna upplever att personalen har den kunskap och kompetens som behövs för att göra sitt arbete på boendet (länet 84 % och riket 82 %)
- 91 % av brukarna känner sig trygga på sitt boende ( länet 88 % och riket 86 %)
Hemtjänst
- 88 % av brukarna upplever att det är mycket eller ganska tryggt att bo hemma med stöd från hemtjänsten (länet 88 %, riket 86 % )
- 89 % av brukarna har förtroende för personalen (länet 90 %, riket 88%)
Fakta Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en nationell brukarundersökning som Socialstyrelsen ansvarar för. Den riktar sig till personer som är 65 år eller äldre och som bor på ett särskilt boende eller har hemtjänst. Det som i lagen kallas särskilt boende heter i Vimmerby vård- och omsorgsboende. Det är Borghaga, Vimarhaga, Kvillgården och Vidala. Frågorna ska besvaras av personen själv. Anhöriga får hjälpa till att svara om personen vill. Däremot får inte kommunens personal hjälpa till för att inte påverka resultatet.