“Vi vill jobba mer med förändring än problem”
Ständiga konflikter med barnen, kommunikationsproblem eller svårt att få till fungerande rutiner? Till familjeteamet i Vimmerby kan den som har barn i åldern 0-18 år vända sig för att få råd och stöd.
–Vi önskar att det ska kännas enkelt att kontakta oss när det har kärvat ihop sig hemma, säger Krister Ström, familjebehandlare.
Familjeteamet, som är socialtjänstens öppenvård, erbjuder råd, stöd och behandling till familjer med barn och ungdomar i åldern 0-18 år. Här kan familjer få hjälp att få till fungerande kommunikation och hitta lösningar på både stora och små problem.
–Det är allt från individer till hela familjer som kör fast och kommer hit. Det kan till exempel handla om relationer som strular, barn som bråkar eller inte vill gå till skolan. Genom det vi kallar råd och stöd kan man få upp till sju samtal. Vi dokumenterar inte samtalen, det är kostnadsfritt och vem som helst kan vända sig till oss, säger Krister Ström.
Det går också att få mer omfattande stöd hos familjeteamet efter att en utredning gjorts av socialsekreterare. I dessa fall kan ungdomar upp till 20 år få insatser. För att få detta behöver först en ansökan göras.
Jobbar mer med förändring än problem
På familjeteamet jobbar nio behandlare, som har lite olika inriktning på sina tjänster. Några jobbar till exempel med våld i nära relation, någon annan mot samarbetssamtal.
–Våra dagar är uppbyggda kring samtal, men det kan också vara föräldramöten, hembesök och umgängen. Vi försöker alltid ge individanpassat stöd utifrån vad familjen behöver. För vissa kanske det känns lättare att åka bil eller ta en promenad under samtalen än att sitta här, då gör vi det, säger Ida Eriksson.
Behandlarna berättar att alla typer av familjer, från alla samhällsklasser, vänder sig till familjeteamet för stöd. Att söka hjälp kan kännas som ett stort och svårt steg – och i början av samtalskontakten ser många bara hinder och problem.
– Men det gäller att inte fokusera på problemen – utan på det som faktiskt fungerar. Det är härligt när de hittar det. Det finns en del fördomar om socialtjänsten, men vi är inte här för att döma. Vi siktar framåt, säger Frida Bieberbach.
Johanna Öhman säger att arbetet som familjebehandlare kan vara tungt ibland, med många tunga livsöden.
–Det kan också vara svårt när man vill mycket men motivationen kanske inte finns där hos personen. Men det är positivt att få hjälpa människor!
Ida Eriksson håller med.
–Det är förstås många tunga saker som vi får hantera. Det som hamnar här är livet på riktigt. Men det är kul när det finns möjlighet till förändring - vi vill ju jobba mer med förändring än med problem, säger hon.