Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

"Jättespännande att få forma verksamheten"

Andreas Johanson och Maja Vainio

Till våren öppnar Vimmerby kommuns nya familjecentral.
Andreas Johansson och Maja Vainio har nyligen anställts av kommunen för att jobba i verksamheten.
– Det känns jättespännande!

Under våren 2023 invigs Vimmerbys nya familjecentral, där mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänstverksamhet med råd och stöd till familjer kommer att finnas under samma tak. Tanken är att familjecentralen ska vara en mötesplats för barn och deras vårdnadshavare – med syfte att i samverkan mellan kommun och region minska fysisk, psykisk och social ohälsa bland barn.

Andreas Johansson och Maja Vainio har anställts av kommunen för att jobba med öppen förskoleverksamhet respektive råd och stöd på familjecentralen. De påbörjade sina tjänster i måndags.

– Det känns jättespännande och jättebra att få vara med och starta upp något helt från grunden. Under hösten kommer vi att förbereda oss genom att inhämta information och åka på studiebesök till andra familjecentraler för att kunna bygga upp verksamheten på ett bra sätt. Vi kommer också att börja med ABC- föräldrastödsutbildning, berättar Andreas Johansson.

Andreas, som tidigare jobbat som familjebehandlare i kommunens familjeteam, ser stora fördelar med att så många olika professioner kommer att finnas under samma tak.
– Det kommer att bli lättare att samarbeta och skapa relationer och knyta kontakter.

Maja Vainio har tidigare jobbat som förskollärare på Norrängens förskola. Hon kom nyligen tillbaka från en föräldraledighet och är glad att få vara med och starta något hon själv hade uppskattat som föräldraledig.
– Vi hoppas att det ska bli en mötesplats där alla familjer känner sig välkomna, säger hon.

Just nu pågår en omfattande ombyggnation av lokalerna, som ligger i anslutning till Vimmerby hälsocentral. Om allt går som beräknat invigs familjecentralen i april.