Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Testning för covid-19 rekommenderas för alla över 6 år med symtom

Från och med måndagen den 22 november rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla som har symtom på covid-19 och är äldre än sex år att testa sig. Rekommendationen gäller alla, både vaccinerade och ovaccinerade.

Den 1 november gick Folkhälsomyndigheten ut med att personer som är fullvaccinerade inte behöver testa sig, nu ändras den rekommendationen till att alla med symtom bör testas för covid-19. Detta betyder att vaccinationsstatus inte lägre spelar roll, undantaget är om man haft konstaterad covid-19 det senaste halvåret.

Orsaken till den ändrade rekommendationen är dels en ökad smittspridning i många länder i Europa, dels att Folkhälsomyndighetens scenarier pekar mot ökad smittspridning även i Sverige under de kommande veckorna med en föränvtad smittotopp i mitten av december.

Spridningen av covid-19 har ökat i Europa de senaste veckorna. Även om vi inte ser samma utveckling i Sverige finns det skäl att tro att fallen kommer att stiga även här. Myndighetens scenarier visar en förväntad smittotopp i mitten av december. Därför vidtar Folkhälsomyndigheten redan nu åtgärder för att förhindra en kraftigt ökad smittspridning i landet under december månad.