Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Skärpta rekommendationer förlängs

Smittskyddsläkaren förlänger de skärpta rekommendationerna till och med 30 maj. Anledningen är den fortsatt höga smittspridningen.

Måndagen den 26 april skärptes de regionala rekommendationerna i Kalmar län på grund av det allvarliga läget. Beslutet gällde fram till 16 maj. Idag kom beslutet att förlänga rekommendationerna då ingen tydlig nedgång i smittspridningen skett i länet.

Smittskyddsläkarens rekommendationer

  • alla begränsar sina sociala kontakter och inte träffar andra än dem de bor med utöver det som är nödvändigt i skolan eller på arbetsplatsen
  • inte anordna eller delta i arrangemang eller aktiviteter där människor samlas, till exempel middagar och fester, publik vid idrottsevenemang och firande av högtider,
  • den som arbetar i en verksamhet där utbrott av covid-19 förekommer undviker vistelse i samhället så mycket som möjligt under den tid utbrottet pågår,
  • vuxna inte tränar tillsammans med andra inomhus.

Utöver det personliga ansvaret rekommenderar smittskyddsläkaren att träningsanläggningar ytterligare begränsar möjligheterna för vuxna att samlas inomhus, utöver vad pandemilagen kräver.

Kommunerna rekommenderas att hålla icke-nödvändig verksamhet som allmänheten har tillträde till stängd, med undantag för idrotts-, fritid- och kulturverksamhet för barn.

Också rekommendationerna för skolan, förlängs till den 30 maj, samt rekommendationen att alltid använda munskydd i kollektivtrafiken eller på arbetsplatser där smitta bekräftats och avstånd inte kan hållas.

De regionala rekommendationerna omfattar alla som bor eller vistas i Kalmar län och gäller alltså till och med 30 maj.