Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Hemtjänstens hjälp vid inköp från livsmedelsbutik i Vimmerby tätort förändras

Hemtjänstens personal kommer inte längre utföra inköp i livsmedelsbutik för personer i Vimmerby tätort. De personer som berörs har fått ut information om att de istället får hjälp att beställa varor från Ica Supermarket eller Tempo. Varorna körs sedan hem av butiken.

Livsmedelsbutikerna i kransorterna erbjuder sedan långt innan pandemin sådan hemsändning.

Varför görs denna förändring?

Både individer och verksamheter har ansvar för att motverka spridningen av covid -19. Folkhälsomyndighetens rekommendation just nu är att vi alla ska undvika att i onödan vistas i butiker.

För hemtjänsten är det extra viktigt att på alla sätt arbeta för att begränsa smittspridningen
eftersom covid-19 är en livshotande sjukdom och man i sitt arbete möter personer
i riskgrupp som riskerar att drabbas allvarligt. Om personal inom hemtjänsten inte besöker livsmedelsbutiker för att göra inköp minskar risken för smitta och smittspridning. Detta ger ökad säkerhet för alla som har hemtjänst.

Kostnadsfri hemleverans av matvaror

Kommunstyrelsen i Vimmerby kommun har beslutat om ersättning fram till 31 mars 2021 till livsmedelsbutiker i Vimmerby tätort som kör hem varor till äldre och personer med funktionsnedsättning som inte själva har möjlighet att göra sina inköp. Det innebär att personerna får hem sina varor utan kostnad.

Livsmedelsbutikerna bestämmer själva om de vill erbjuda sina kunder hemkörning av varor. I dagsläget är det ICA Supermarket och Tempo i Vimmerby som erbjuder detta.

Butikerna i kommunens kransorter har redan innan pandemin bidrag från kommunen för hemsändning. Syftet är då ett stöd för landsbygden.