Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Skydda dig mot brand

Den 1 december varje år är det Brandvarnardagen då vi uppmanas att testa våra brandvarnare. Nu finns också möjligheten att anmäla sig för en SMS-påminnelse.

Under december månad ökar brandrisken i svenska hem med 40 %. Levande ljus är den största orsaken till ökningen. En av de viktigaste åtgärderna för att minska antalet bostadsbränder oavsett orsak är att se till att ha en fungerande brandvarnare hemma.

Testa din brandvarnare

Du testar brandvarnare genom att trycka på testknappen. Då testas brandvarnarens funktion, inklusive att batteriet fungerar. Du får en signal som kvitto på att den fungerar. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på knappen kan batteriet vara slut och då behöver du byta ut det. Hjälper inte det kan du behöva byta ut hela brandvarnaren.

Bli påmind via SMS

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, erbjuder en tjänst där du kan anmäla dig för att få en SMS-påminnelse när det är dags att kolla dina brandvarnare.

Genom att registrera ditt mobilnummer på www.skyddadigmotbrand.se så får du en påminnelse om att testa din brandvarnare genom att trycka på knappen.