Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Avstå från att besöka kommunens vård- och omsorgsboenden

Antalet personer med covid-19 i Kalmar län har ökat kraftigt. För att minska risken för smittspridning avråder vi därför från besök på kommunens vård- och omsorgsboenden. Anledningen är att skydda de mest sköra äldre i samhället.

– Med hänsyn till den allvarliga situation vi befinner oss i ber vi alla att hjälpa oss att skydda våra mest sköra medborgare, säger Karin Holmgren, verksamhetschef för Vimmerby kommuns vård- och omsorgsboenden.

Den 1 oktober hävde regeringen besöksförbudet på särskilda boenden. Vimmerby kommun tog fram tydliga riktlinjer för att möjliggöra så säkra besök som möjligt och minimera risken för smittspridning, precis som övriga kommuner runt om i landet. Trots detta ökar nu smittspridningen och flera boenden i närområdet har fått in smitta på sina boenden.

– Vi är förskonade just nu men detta kan ändras snabbt. Vi ser därför att vi måste agera nu innan det är försent. Vårt absoluta största fokus är att skydda våra mest sköra äldre och det kan vi bara göra tillsammans, säger Karin Holmgren.

Kommunen har ingen möjlighet att förbjuda besök på Borghaga, Kvillgården, Vidala och Vimarhaga men tror och hoppas att önskemålet respekteras.

– Våra medarbetare och chefer har redan börjat att ringa runt till anhöriga och förklarar situationen. Vi hoppas givetvis att läget ska förändras och att vi snart ska kunna ta emot besök igen, säger Karin Holmgren.