Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Pressmeddelande: Vimmerby kommun beviljas stöd från Tillväxtverket

Vimmerby kommun beviljas stöd från Tillväxtverket i syfte att stärka besöksnäringen under coronapandemin.

Vimmerby kommun beviljas ekonomiskt stöd hos Tillväxtverket. Projektet pågår under två år med start november 2020 och omsluter totalt fem miljoner. Syftet är att under coronapandemin stärka besöksnäringen i Vimmerby med omnejd.

- Vi är mycket glada över detta besked och extra kul att vi kommer att jobba tillsammans med Hultsfred och Eksjö i den här satsningen. Vi är såklart lika glada över att Region Kalmar vill vara med i den här satsningen både med finansiering och engagemang. Det känns som en extra motor att ha med sig regionen i ryggen, säger Patric Engqvist, projektledare på utvecklingsavdelningen i Vimmerby kommun.

- Coronakrisen slog hårt mot besöksnäringsföretagen i Vimmerby med omnejd. Många företag har tappat stora delar av sin omsättning och då är det viktigt att vi försöker tänka nytt och hittar nya marknader och målgrupper. Projektet kommer att kunna stödja dessa processer, säger Carina Östh, näringslivsstrateg i Vimmerby kommun

Kommentarer från samarbetspartners;

- Fantastiskt värdefullt att man gör den här satsningen på besöksnäringen i vår region. Att få genomföra detta med Vimmerby och Eksjö känns helt rätt och kommer att stärka oss inför framtiden, säger Jenni Leppelt, Hultsfreds turistinformation.

- Vi hoppas och tror på att denna satsning ger besöksnäringsaktörer och företag i våra tre kommuner en konkret väg att utveckla nya samarbeten och erbjudanden, säger Malin Albertsson, turism- och informationschef i Hultsfreds kommun.

- Det är en riktigt bra möjlighet för oss i Eksjö kommun att få arbeta i ett sånt här stort projekt tillsammans med Vimmerby- och Hultsfreds kommuner! Vi har många gemensamma besöksnäringsfrågor där vi nu kan ta ett gemensamt samlat grepp, säger Robert Glader, Verksamhetsledare Emilkraften.

- Fantastiskt roligt! Besöksnäringen är en mycket viktig del av näringslivet och det här projektet ger branschen möjlighet att komma på fötter igen och ge utvecklingen en rejäl skjuts framåt, säger Marie Brask, näringslivschef i Eksjö kommun.

Kommentarer från besöksnäringen;

Jocke Johansson, Astrid Lindgrens Värld:

- Det är ett jättekul besked och känns som delvis ett resultat av det arbete som vi i besöksnäringen tillsammans med Vimmerby Turistbyrå och Vimmerby kommun har gjort när vi kraftsamlat och jobbat med påverkansprocesser till våra politiker och beslutsfattare i alla nivåer. Att Tillväxtverket väljer att satsa på Vimmerby kommun och vår besöksnäring är glädjande. Nu ligger det ett hårt arbete framför oss.

Vimmerby Turistbyrå:

- En viktig del i detta projekt är att vi sätter företagarnas behov i centrum för att stötta dem i utvecklingen av deras verksamheter både nu och för framtiden. Att vi får möjligheten att forma projektet efter just det som efterfrågas av företagarna känns extra viktigt i vår region som är en av de värst drabbade destinationerna detta år.

Vår region breddas med våra grannkommuner Hultsfred och Eksjö vilket gör att vi och våra företag har fler att dela både erfarenheter och idéer med samt ge möjlighet att hitta stöttning och samarbetspartners i ett större område. Alla våra företagare har stått inför rejält med utmaningar, tillsammans hoppas vi att i detta projekt kunna nå ett resultat som är positivt både för våra företag och i sin tur våra besökare. Allt genom ett stort fokus på återuppbyggnad och förstärkning av företagen vår fantastiska idyll i norra Småland.

Hampus Thorstensson, Vimmerby Camping:

- Jättekul att Tillväxtverket väljer att satsa på oss i Vimmerby kommun och våra utmaningar som vi står inför nu. Självklart hade vi så klart gärna sett mer direkta medel i form av företagsstöd men att vi får medel som gör att vi kan kroka arm ännu mer och kämpa tillsammans är ändå positivt.