Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Förtur – framgångsrik medflyttarservice

Nu lanserar Vimmerby kommun tillsammans med näringslivsenheterna i Eksjö och Hultsfred ett helt nytt sätt att jobba med rekrytering. 15-talet arbetsgivare i de tre kommunerna samverkar i projektet Förtur, där arbetsgivare, medflyttare och inflyttare kan hitta varandra.

Personer står framför en stor skärm med ordet Förtur

Nu lanserar Vimmerby kommun tillsammans med näringslivsenheterna i Eksjö och Hultsfred ett helt nytt sätt att jobba med rekrytering. 15-talet arbetsgivare i de tre kommunerna samverkar i projektet Förtur, där arbetsgivare, medflyttare och inflyttare kan hitta varandra.

Genom Förturs digitala verktyg, kopplas arbetsgivarnas rekryteringsbehov ihop med nyinflyttad kompetens. Arbetsgivare publicerar lediga jobb och inbjudna medflyttare kan ladda upp sina CV.

Parallellt med den digitala mötesplatsen lägger Förtur stort fokus på det goda värdskapet och ett personligt mottagande. Inbjudan till medflyttare kan exempelvis delas ut i samband med nyanställningar eller till medarbetare som pendlar och skulle vilja flytta med sin familj.

– Möjligheterna för en medflyttande partner är ytterligare ett anställningsargument i samband med nyanställning. Samtidigt får andra arbetsgivare tidigt kännedom om kompetens som är på väg in i området, förklarar Carina Engqvist, som ansvarar för den tekniska plattformen.

Thomas Svärd, utvecklingschef i Vimmerby kommun, är positiv till satsningen:

– Kompetensförsörjning är en viktig fråga för vårt näringsliv, för vår organisation och för regionen. Jag tycker det är bra att vi samverkar över kommungränserna och kan vi underlätta och hjälpa till så ska vi det, säger han.

Projekt Förtur finansieras av Astrid Lindgrens Hembygd och pågår under ett år. Under projekttiden är antalet arbetsgivare begränsat till 15. Från Vimmerby kommun deltar: Mercatus Engineering, Metallfabriken Ljunghäll, Svensk Tryckgjutning, Vimmerby kommun, Åbro Bryggeri.