Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Kalmar län får Sveriges första regionförfattare

Nu är det klart att Länslitteraturen i Kalmar län får stöd av Kulturrådet för satsning på en regionförfattare. Tjänsten kommer att annonseras ut och författaren kommer att vara anställd av Vimmerby kommun som driver Region Kalmars plattform för litteraturutveckling. Kulturrådet beviljar 700 000 kronor till projektet.

Böcker

Regionförfattaren kommer att ha sitt verksamhetsfält i hela Kalmar län med uppgift att göra insatser för läs- och skrivfrämjande. Vimmerby kommun har i uppdrag av Region Kalmar län att utgöra bas i den regionala litteratursatsning som inletts under 2019. Tjänsten som regionförfattare ska inte blandas samman med den litteraturutvecklare som även ska anställas inom den regionala satsningen Länslitteraturen.

Regionförfattaren kommer att genomföra workshops med eget skrivande, erbjuda litteratursamtal och möten med författare och andra kopplade till litteratur. Målgruppen är vuxna oavsett tidigare erfarenhet eller intresse. Inte minst är gruppen vuxna nysvenskar viktig att försöka nå.

Medverkande kommuner är Vimmerby, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Kalmar kommun.

- Vi tycker att det är väldigt glädjande med satsningen på regionförfattare. Det kommer att stärka den lokala litterära identiteten och stimulera läsande och skrivande i länet, säger Patrik Byström, Kulturchef Mönsterås kommun.

Författarcentrum Syd omfattar Skåne, Blekinge, Jönköpings, Kronobergs och Kalmar län. Föreningen har cirka 400 medlemmar. Genom författarförmedlingen bokar Författarcentrum Syd årligen drygt 500 författarbesök och framträdanden.

- Det är mycket positivt att Kalmar län nu satsar stort på litteratur med både festivalen Vimmerby berättar och en regionförfattare. Vi ser fram emot att våra medlemmar i länet får en bättre infrastruktur på litteraturområdet, säger Lars Magnar Enoksen, ordförande i Författarcentrum Syd.

Tjänsten som regionförfattare kommer att annonseras ut i augusti månad och förhoppningsvis kan personen komma på plats redan under hösten. En konkret första uppgift blir att tillsammans med regioninvånare skapa en antologi med samtida berättelser. Det finns ett behov hos många medborgare, inte minst nysvenskar, att uttrycka sig om sina liv i länet.