18 november börjar den nya broschyren Om krisen eller kriget kommer att delas ut
Nu börjar den nya broschyren Om krisen eller kriget kommer delas ut till Sveriges samtliga cirka 5,2 miljoner hushåll. Håll utkik i brevlådan de närmaste veckorna, läs den, följ råden och spara den när den kommer.
Förra gången broschyren Om krisen eller kriget kommer delades ut till landets samtliga hushåll var 2018. Sedan dess har den säkerhetspolitiska hotbilden mot Sverige försämrats och vi har blivit allierad i Nato. Därtill blir extremväder som en följd av de pågående klimatförändringarna allt vanligare.
I den nya broschyren ger MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) råd om hur människor kan förbereda sig, och vad de ska göra om krisen eller kriget kommer. Syftet är att öka befolkningens motståndskraft, försvarsvilja och förmåga att hantera kris och krig.
Hemberedskap
Inriktningen är tydlig för vad som gäller för hushållens hemberedskap. Alla som har möjlighet behöver kunna klara sig minst en vecka utan samhällets stöd. Det innebär bland annat att ha tillräckligt med vatten och mat hemma.
– I händelse av en större kris i fredstid måste samhällets resurser användas till samhällsviktiga verksamheter och de medborgare som inte kan ta hand om sig själva. Vi som medborgare behöver vara förberedda på att klara oss en tid utan de resurser vi är vana vid säger räddnings- och säkerhetschefen i Vimmerby kommun Peter Helge.
Uppmaningen är att läsa broschyren, följa råden och spara den!
– Se över din egen hemberedskap, fundera på vad det innebär för dig och dina nära och kära ifall det blir ett längre strömavbrott, vattnet slutar komma och hur du kan ta del av samhällsviktig information. Viktigt är också att värdera den informationen som sprids, värdera källan den kommer ifrån och inte sprida vidare information som inte är sann, säger räddnings- och säkerhetschefen i Vimmerby kommun Peter Helge.
Broschyren Om krisen eller kriget kommer
På MSB:s hemsida kan du läsa mer om broschyren Om krisen eller kriget kommer. Där finns den att ladda ner och att beställa. Broschyren finns på lätt svenska, på teckenspråk samt på en rad andra språk – arabiska, engelska, farsi, finska, meänkieli, nordsamiska, polska, romani chib, somaliska, sydsamiska och ukrainska.