Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Pressträff om energipriserna

Pressträff om energipriser

Under onsdagsmorgonen bjöd Kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll och Bo Wiger, Fabrikör på Nya Gjuteribolaget, in till pressträff. Syftet var att belysa vad de höga energipriserna innebär för traktens företag.

Den senaste tidens skenande energipriser slår hårt mot många av traktens företag. Energiintensiva verksamheter, exempelvis gjuterier, är särskilt hårt drabbade. För många är det omöjligt att planera verksamheten framåt.
– Vi är oroliga och efterfrågar en strategi för att lösa detta. Ett vanligt år betalar vi cirka 5,4 miljoner för elen, med dagens priser blir siffran i stället 54 miljoner. Det kommer inte att fungera, sa Bo Wiger på Nya Gjuteribolaget under pressträffen.

Vimmerby kommuns möjligheter att påverka energipriserna är små. Men lokal sysselsättning är i farozonen, och för att uppmärksamma den allvarliga situationen försöker man vara med och sätta frågan på agendan så att beslutsfattare på nationell nivå agerar.

Från kommunens sida medverkade, förutom Jacob Käll, också utvecklingschef Tommy Dahlgren på pressträffen.

Ett större dialogmöte om energiförsörjningen i Södra Sverige är planerat till 31 augusti hos Metallfabriken Ljunghäll. Då är det Teknikföretagen ihop med lokala företag som bjuder in till en diskussion med politiker om det akuta läget.