Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Vimmerby kommun öppnar upp för förenings- och fritidsaktiviteter

Idag, torsdagen den 21 januari, lämnade regeringen besked om ytterligare förlängningar av nationella restriktioner. Dessa gäller från och med den 25 januari. Utifrån beskedet gör Vimmerby kommun en rad förändringar av tidigare tagna beslut.

Smittspridningen av viruset som orsakar sjukdomen covid-19 är alltjämt kvar på en mycket hög nivå och vården är fortsatt ansträngd. Vid en pressträff under torsdagen lämnade regeringen därför besked om ytterligare förlängningar av flera restriktioner.

I dagens besked uppmanar regeringen att kommuner och regioner ska hålla verksamhet som allmänheten har tillträde till och som inte är nödvändig, stängd fram till och med den 7 februari. Det är dock viktigt att idrotts-, fritids-, och kulturaktiviteter för barn och unga undantas från regeringens vädjan att stänga ner verksamheter.

Utifrån de nya rekommendationerna kommer Vimmerby kommun därför att förändra tidigare beslut om stängda verksamheter.

– Vi välkomnar dagens besked och kommer att följa rekommendationerna. Samtidigt är det nu viktigt att alla tar ansvar. Vimmerby har en fortsatt hög smittspridning och därför måste alla hjälpas åt. Om restriktionerna inte följs och smittspridningen fortsätter öka kan vi komma att ändra det här beslutet, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll.

Kommunens ungdomsaktiviteter öppnar upp och även de kommunala idrottsanläggningarna så att föreningar kan bedriva sin ungdomsverksamhet.

– Det egna ansvaret är oerhört viktigt, det gäller att hålla avstånd och alla föreningar och organisationer måste kunna säkerställa att de nationella rekommendationerna följs. Vi uppmanar alla föreningar och organisationer att följa de allmänna råden och minimera sammankomster så långt det är möjligt. Kan man ställa om viss verksamhet till utomhusaktiviteter bör man göra det, säger Ola Gustafsson, ordförande i kultur- och fritidsutskottet.

Verksamheter som påverkas

Nedanstående förändringar görs i Vimmerby kommun med anledning av dagens besked från regeringen:

Allaktivitetshuset Fabriken

Fabriken öppnar sin verksamhet igen för ungdomar i åk 4 till och med åk 9. Mer information om öppettider och vilka restriktioner som gäller kommer att finnas på Fabrikens webbsida.

Kulturskolan

Sedan 11 januari är all enskild undervisning igång på Kulturskolan. Gruppundervisning från barn och ungdomar födda 2005 och senare kommer att startas upp igen, information om tider och upplägg kommer att finnas på Kulturskolans webbsida.

Vimmerby Mötesplatser

Mötesplats Bullerbyn och Mötesplats Södra Vi kommer att öppna upp sin fritidsverksamhet för barn- och unga födda 2005 och senare.

Vimmerby bibliotek

Biblioteken i Vimmerby kommun håller fortsatt stängt för besök. Medborgare har fortfarande möjlighet att få hjälp att låna böcker, göra omlån och reservera böcker genom att kontakta biblioteket via telefon och e-post. Information om servicetider finns på bibliotekets webbsida.

Idrottsanläggningar

Vimmerby kommuns idrottsanläggningar, inne, är fortsatt stängda för all verksamhet undantaget föreningsdriven träning för barn födda 2005 eller senare samt för yrkesmässig idrott.

Vårdnadshavare får inte vistas i lokalerna utan ska lämna barn vid entrén, och varje förening ansvarar för att möta barnen om det behövs. Ombyte ska ske på annan plats än i anläggningens omklädningsrum.

Utomhusanläggningar är öppna för all verksamhet men rekommendationer från Folkhälsomyndigheten ska följas.