Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Nya allmänna nationella råd från 14 december

Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Det betyder att de lokala allmänna råd som gällt i Kalmar län sedan den 10 november ersätts med de nya nationella råden.

De skärpta nationella föreskrifterna och allmänna råden gäller allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Alla i samhället har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Det gäller också vid firande av högtider som jul och nyår.

Vi ska bland annat:

  • begränsa nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer vi normalt träffar.
  • undvika att ingå i flera olika grupper.
  • umgås utomhus om det går och se till att hålla avstånd.
  • undvika att vara nära varandra, framförallt i mindre utrymmen under en längre tid.
  • undvika platser där det finns trängsel. Handla ensam om det är möjligt.
  • undvika att resa om det inte är nödvändigt. Om det är nödvändigt ska det ske på ett smittskyddsäkert sätt.
  • arbeta hemifrån så ofta det är möjligt.

Det är viktigt att begränsa antalet personliga möten även under storhelgerna och åtta personer är därför den nya normen för alla sociala situationer. De nya råden gäller tillsvidare. Restriktionen om maximalt åtta personer vid en allmän sammankomst och offentlig tillställning ligger kvar.