Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Gunilla Gustafsson jobbade som samordnare av skyddsutrustning

Handsprit, visir och munskydd. Förkläden. Kort och lång ärm. Handskar i nitril och vinyl. Det handlar såklart om skyddsutrustning i hanteringen av covid-19.

Gunilla Gustafsson är föreståndare på Stadsmuseet Näktergalen i Vimmerby. Men i april blev hon även samordnare för skyddsutrustning i Vimmerby kommun.

Vilka produkter är lämpliga? Av vem ska vi köpa? Hur mycket? Frågorna var många men svaren få.

I slutet av mars blev situationen för socialförvaltningen ohållbar, man behövde hjälp med skyddsutrustningsfrågan och vände sig till kommunledningen. ”Profil på den vi söker: Van att arbeta självständigt, handlingskraftig, van att ha kontakt med många människor, kunna strukturera sitt arbete och ha planeringsförmåga.”

Gunilla Gustafsson passade väl in på beskrivningen, hon kontaktades och tackade ja.

- Jag har ofta pratat om vikten av att rycka in och hjälpa till, att vi alla jobbar för kommunen som helhet oavsett yrkesroll. Nu fick jag också chansen att visa det i praktiken, säger Gunilla.

Sitt första möte med Socialförvaltningens krisledningsgrupp hade hon i början av april. Sen startade även krislogistikgruppen sitt arbete några veckor senare. Uppgiften blev att ha en slags övergripande koll på kommunens hantering av skyddsutrustning.

- Jag vill beskriva en enorm samkänsla. Jag kom in i ett gäng där alla ville brukares och personalens bästa, berättar Gunilla.

En omfattande inventering och logistik påbörjades. Handsprit, visir och munskydd. Förkläden. Kort och lång ärm. Handskar i nitril och vinyl.

- Det här var ju för mig många nya begrepp och nya saker. Men jag fick försöka sätta mig in i det och tänka: Ha koll på läget. Följ Folkhälsomyndighetens direktiv. Visir har ju kommunen aldrig haft i lager, inte heller munskydd eller långärmade förkläden. Det här är sådant man som regel inte använder, säger Gunilla.

Under våren rullade mejl in från olika företag med erbjudanden om varor och tjänster. I vanliga fall sker beställningar utifrån varje enhet men nu behövdes samordning. Situationen var frustrerande, priserna på varorna skenade och ordinarie leverantörer kunde inte få fram material.

- Det var jättejobbigt att handla för så enormt mycket pengar när jag är van att hålla igen. Ett stort ansvar. Samtidigt var socialförvaltningens ledning stöttande och tydlig med att det i slutändan kostar mer att inte ha tillgång till utrustning. Det var viktigt att kunna erbjuda personalen så bra skyddsutrustning som möjligt, säger Gunilla, som tillägger att man nu fått täckning för kostnaderna av staten.

Efterfrågan på skyddsutrustning var stor. Men tillgången var begränsad.

- I början skulle vi bara ha munskydd till varje pris. Jag satt själv och sydde prototyper några kvällar och inom kommunens dagliga verksamhet tillverkades visir. Jag tänkte att kanske är det bättre att ha egengjorda än inga alls? I princip ALLT var restnoterat hos våra vanliga leverantörer.

Nu är situationen annorlunda. Hanteringen av pandemin är under kontroll och även om smittan nu ökar finns mer kunskap och hög beredskap inför ett allvarligare läge.

- Vimmerby kommun hade tur att inte få in smitta i början av pandemivågen, rutiner hann sätta sig och material fanns att tillgå. Jag vill ge en stor eloge till all personal som jobbar i våra verksamheter, avslutar Gunilla.