Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Kenneth är kommunens coronasamordnare

I rollen som Vimmerby kommuns coronasamordnare har Kenneth Söderberg en nyckelposition i kommunens hantering av pandemin.

Vimmerby kommun har drygt 1 500 engagerade medarbetare som varje dag är med och bidrar till kommunens utveckling. Under en tid framöver kommer vi att låta er möta några av dem. Först ut är Kenneth Söderberg, brandmästare på Räddningstjänsten.

Vid pandemin start var det inte tänkt att Kenneth Söderberg skulle ha rollen som coronasamordnare.

– Det var min kollega som hade den uppgiften ensam men det var mycket arbete som krävde mer resurser och då frågade de mig, säger Kenneth Söderberg.

Kenneth Söderberg är till vardags brandmästare i Vimmerby kommun. I hans arbetsuppgifter ingår allt från att hålla brandutbildningar till att åka på de larm som inkommer till räddningstjänsten.

– Enkelt sagt kan man säga att uppdraget handlar om att verka för en trygg och säker miljö för våra medborgare, säger Kenneth.

I Kenneths arbete ingår också rollen ”Räddningschef i Beredskap”, ett uppdrag som innebär jourberedskap var tredje vecka. Då handlar det om att koordinera larm som kommer in, allt från bränder till trafikolyckor.

– Det bästa med mitt jobb är att man får vara med att påverka och medverka i olika beslut som tas och vara delaktig i att skapa ett tryggare samhälle.

Trots att hans morfar var räddningschef i Hultsfred så var inte brandman ett självklart yrkesval för Kenneth. Efter lumpen började han arbeta inom det militära där han bland annat gjorde en utlandsmission och det var då intresset för blåljusverksamhet och det breda uppdraget som det innebär växte fram. Efter sin militärtjänstgöring arbetade Kenneth som deltidsbrandman och styrkeledare i Hultsfreds kommun. När möjligheten till en heltidstjänst i Vimmerby dök upp, sökte han tjänsten och sedan 2017 är han anställd på Räddningstjänsten där han också fått möjlighet att vidareutbilda sig till brandmästare.

Räddningstjänstens verksamhet är igång dygnet runt. För tillfället arbetar åtta personer heltid och utöver det finns drygt 60 deltidsbrandmän, en yrkesgrupp som är oerhört viktiga för att kommunens beredskap ska fungera.

Kenneth är 37 år och tillsammans med sin fru har de fyra barn.

– Nästan en hockeyfemma, skrattar Kenneth och avslöjar därmed ett av sina fritidsintressen.

När det nya coronaviruset drabbade världen var Kenneth inte mer involverad än övriga medarbetare på Räddningstjänsten med undantag av kollegan Håkan Westerback, kommunens säkerhetssamordnare. Under veckorna som gick ökade arbetsmängden och Kenneth fick frågan om att bli coronasamordnare i kommunen. Kenneth övervägde inte ens möjligheten att tacka nej.

– Nej, absolut inte. Dels för att jag är nyfiken av mig och dels för att mina ordinarie, mer olycksförebyggande arbetsuppgifter hade minimerats så var det självklart för mig att stötta upp där jag behövdes. Att inte vara flexibel och hjälpa till hade varit rent själviskt. Det var ett naturligt val helt enkelt, säger Kenneth.

I rollen som coronasamordnare har Kenneth en övergripande roll där han stöttar krisledningen i pandemihanteringen. Han är också länken i länets krissamverkan, en uppgift som bland annat innebär att återkommande rapportera den kommunala lägesbilden till länet. Sedan handlar det mycket om omvärldsbevakning på nationell och regional nivå.

– Jag och min kollega Håkan delar på uppgiften. I sin roll som säkerhetssamordnare har han sedan tidigare en bra kännedom kring länets krissamverkan som är ovärderlig.

Den befarade toppen som väntades nå Kalmar län under sommaren uteblev och under hösten var det många som slappnade av. Det gjorde inte Kenneth.

– Nej, det är farligt att ropa hej för fort. Så länge Folkhälsomyndigheten och Regeringen fortsätter att propsa på att det är allvar så måste vi andra lyssna och ta aktiva val. Vi ser nu att smittspridningen ökar och hur länge vi får leva med den här pandemin vet vi ingen.

Det innebär att Kenneths uppdrag som coronasamordnare kommer att fortsätta ett tag till.

– Ja, så är det förstås men jag har inte ångrat att jag tackade ja till det här uppdraget även om jag, och många med mig, är oerhört less på pandemin. Jag trivs med de personer jag har runt omkring mig och jag tycker att vi alla gör ett bra arbete i vår pandemihantering, säger han och fortsätter:

– Men ingen myndighet och organisation kan lösa pandemin själv. Vi måste alla hjälpas åt och tänka att mitt beslut idag kan påverka någon annan i morgon.