Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Pressmeddelande med anledning av ökad smittspridning av covid-19 i Kalmar län

Smittspridningen i Kalmar län fortsätter att öka i alla åldersgrupper. I Vimmerby kommun är läget fortfarande stabilt men oro för att antalet fall ska öka är stor.

– Vi har klarat oss bra men nu gäller det att inte slappna av. Bara tillsammans stoppar vi smittspridningen, säger Jacob Käll, kommunstyrelsens ordförande.

Sedan coronapandemin började sprida sig runt om i Sverige har Vimmerby kommun haft få bekräftade fall. Region Kalmars senaste aktuella siffra för Vimmerby kommun är 46 bekräftade fall (2020-10-29).

Efter en nationell minskning av antalet bekräftade fall har smittspridningen åter tagit fart. I Kalmar län vittnar smittskyddsläkaren om en ökning i alla åldersgrupper. I vårt grannlän Östergötland har smittspridningen ökat rejält och där har man tillsammans med Folkhälsomyndigheten tagit beslutet om lokala åtgärder för att försöka stoppa smittspridningen.

Vimmerby kommun följer händelseutvecklingen och fortsätter att aktivt arbeta för att minimera risken för smittspridning. Inställda eller förändrade evenemang, affischer, informationsmaterial på flera språk och digitala möten är några aktiviteter som görs.

– Vi har varit duktiga i Vimmerby kommun. Samtidigt ser vi med oro på att smittspridningen ökar runt omkring oss och vi kan inte vara naiva och tro att vi förskonas per automatik. Vi måste fortsätta hjälpas åt och det gör vi genom att följa rekommendationerna, säger Jacob Käll.

Han uppmanar därför alla kommunmedborgare att följa Folkhälsomyndighetens råd om att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symtom på sjukdom.

– Många blir inte så sjuka och kanske därför väljer att inte testa sig men uppmaningen är att testa sig även vid milda symtom, säger Jacob Käll.

Från och med den 19 oktober 2020 gäller nya allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Till de tidigare allmänna råden läggs då en möjlighet att införa lokala allmänna råd vilket nu finns ibland annat Östergötland, Skåne och Uppsala län.

– Vi följer hela tiden händelseutvecklingen och är tacksamma för att vi har varit och fortfarande är förskonade. Samtidigt handlar det om att vi tillsammans fortsätter att aktivt ta beslut i vardagen för att minska smittspridningen. Gå inte på festen, håll avstånd i kön och den där resan kanske kan göras någon annan gång. Vi gjorde i det i våras och vi ska göra det nu. Tillsammans stoppar vi smittspridningen, säger Jacob Käll.