Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Vimmerby bibliotek får 500 000 kronor av Statens Kulturråd

Vimmerby bibliotek får 500 000 kronor från Statens kulturråd. Pengarna ska gå till läsfrämjande aktiviteter för barn från tidig ålder och öka tillgången till litteratur.

– Vi blev så oerhörd glada när vi fick beskedet. Pengarna kommer att ge oss möjligheter att satsa ännu mer på läsfrämjande aktiviteter. De här pengarna kommer att göra skillnad, säger Petra Genfors, chef för biblioteksverksamheten i Vimmerby kommun.

För första gången har Kulturrådet fördelat stöd till folkbiblioteken inom satsningen Stärkta bibliotek. Fler än 200 insatser över hela landet får sammanlagt 153 miljoner kronor. Kommunerna i Kalmar län beviljades totalt 1, 9 miljoner kronor, varav 500 000 kronor gick till Vimmerbys biblioteksverksamhet och därmed mest av alla kommuner i länet.

– Vi har hela tiden haft en tydlig vision om vad vi vill använda pengarna till. Sedan arbetade vi väldigt aktivt på att vara tydliga i vår ansökan och vi är glada över att Kulturrådet gillade den, säger Petra Genfors.

Pengarna kommer att användas till en projektanställning som ska ha fokus på att arbeta med läsfrämjande aktiviteter. Barnen står i fokus och tanken är att nå ut utanför huvudbiblioteket och stärka samarbeten med både externa parter och kommunala verksamheter.

Annika Brantemo är förstebibliotekarie och en av de som arbetat fram ansökan till Kulturrådet:

– Läsning är en grund till barns språkutveckling och genom att aktivt nå ut till fler barn och deras föräldrar vill vi stimulera dem till läslust och öka språkutvecklingen. Vi vill att biblioteket ska vara den naturliga mötesplatsen och redan från tidig ålder vara en naturlig del i barnens vardag. Det känns bra att vi får möjlighet att arbeta med det lite extra nu, säger hon.