Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Ny e-tjänst ska förenkla för livsmedelsverksamheter

Nu kan du som ska starta eller ta över en livsmedelsverksamhet registrera din verksamhet hos oss i vår nya e-tjänst. I e-tjänsten kan även du som redan driver en livsmedelsverksamhet anmäla ändringar och avslut av din verksamhet.

Miljö- och byggnadsförvaltningen har lanserat en ny e-tjänst som ska göra det enklare för dig som företagare att:

  • registrera en livsmedelsverksamhet
  • anmäla ändringar i din livsmedelsverksamhet
  • anmäla att du ska avsluta din livsmedelsverksamhet

En av flera fördelar med e-tjänsten är att du kan hämta information från Bolagsverket, Statistiska centralbyrån och Skatteverket. På så sätt behöver du inte fylla i vissa uppgifter.

— I e-tjänsten finns också hjälptexter och obligatoriska delar som hjälper dig att lämna in den information vi behöver för att kunna hantera ditt ärende, säger Emelie Ahlstrand, avdelningschef.

Det enda du behöver för att kunna använda e-tjänsten är e-legitimation. Med din e-legitimation loggar du även in på Mina sidor där du kan följa och få information om ditt ärende, till exempel beslut. Här kan du och din handläggare dessutom skicka meddelanden till varandra.

— Vi hoppas verkligen att e-tjänsten ska underlätta för dig som företagare. Du får gärna höra av dig om du har frågor eller synpunkter på e-tjänsten, säger Emelie Ahlstrand, avdelningschef.

Gediget samarbete bakom e-tjänsten

E-tjänsten är utvecklad av Norrköpings kommun och bygger på en nationell standard som Livsmedelsverket har tagit fram tillsammans med Tillväxtverket. Standarden utgår från företagens behov och att det ska vara lätt att göra rätt.

— Vi har sedan anpassat e-tjänsten och kopplat den till vårt system för ärendehantering tillsammans med Cesam H. Det innebär att all information som du lämnar in i e-tjänsten kommer direkt in i vårt system. Tidigare har vi fått lägga in uppgifterna manuellt så e-tjänsten kommer att underlätta även för oss, förklarar Emelie Ahlstrand, avdelningschef.