Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Vattenbrist

Just nu går det åt mer vatten än vad som kan levereras under stora delar av dygnet. Vattentornen hinner inte fyllas på.

Detta kan leda till att vattentillgången plötsligt tar slut, vilket kan göra att olika verksamheter och industrier får stora problem. För att undvika dricksvattenbrist behöver alla vara sparsamma med vattnet.

– När alla ska vattna, tvätta altanen och fylla pooler samtidigt går det åt så mycket vatten att vissa riskerar att bli utan vatten helt. En minskad vattenförbrukning innebär att vi kan behålla bra nivåer i vattenreservoarerna, ett stabilt tryck i ledningarna och minska risken för missfärgat vatten. Tänk därför på att inte använda mer vatten än nödvändigt säger Emma Jonsson, VA-chef på Vemab.

När ledningarna tömts för att sedan fyllas på igen blir det lätt problem med smutsigt vatten. I vanliga fall är uppmaningen att spola i kranen om vattnet är grumligt. Men i den här situationen kan det leda till en ond cirkel - om många spolar för att få rent vatten blir det ett större vattenuttag.