Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Han är kommunens energi- och klimatrådgivare

Daniel Hägerby

Energi- och klimatrådgivning är en kostnadsfri service som kommunen erbjuder privatpersoner, organisationer och företag. Sedan 2018 jobbar Daniel Hägerby som energi- och klimatrådgivare i Vimmerby kommun.

Vad innebär ditt jobb?
– I det stora perspektivet handlar mitt jobb om att hjälpa samhället med omställningen till ett hållbart energisystem. Mer konkret handlar det om att hjälpa olika aktörer i samhället med åtgärder i den här omställningen. Jag svarar på praktiska frågor och är tillgänglig för alla utom offentligt ägda aktörer. Privatpersoner, föreningar, församlingar med mera. Jag jobbar med energi- och klimatrådgivning i sex kommuner: Vimmerby, Hultsfred, Högsby, Mönsterås, Borgholm och Mörbylånga. Efter nyår tillkommer ytterligare en kommun. 

Vilken typ av rådgivning erbjuder du?
– Jag ger rådgivning via telefon och mejl men gör också hembesök. All rådgivning är kostnadsfri.

Vilka är de vanligaste frågorna du får?
– Utgångspunkten för de allra flesta som kontaktar mig är att de vill sänka sina elkostnader. De vanligaste frågorna jag får handlar om uppvärmning av villor och solceller.

Vilka är dina bästa tips till den som vill sänka sin elförbrukning?
– Det viktigaste, i de allra flesta fall, är att få koll på vart energin tar vägen och se vad du har för möjligheter att styra och reglera din energiförbrukning. Kan du till exempel anpassa tider för värme, belysning och ventilation till när det faktiskt behövs? Det kan göra stor skillnad. Ett jättebra sätt att få koll på din förbrukning är att gå in i appen hos din nätägare och kolla dina timvärden.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Det är roligt att få hjälpa till när människor sträcker ut handen och ber om hjälp. Just nu är en del oroliga, vilket förstås inte är så kul, men samtidigt känns det djupt meningsfullt att få bidra med min kunskap.