Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Vattentankar i Kalmar län

Med start i dag den 13 januari och tolv veckor framåt kommer alla kommuner i Kalmar län att tillsammans genomföra en regional kampanj kring värdet av vatten. Vecka 7 är det dags för Vimmerby kommun.

Kampanjen går under namnet Vattentankar där vi lyfter fram frågor och tankar om vatten, visar hur vi arbetar med att hantera vatten samt berättar om forskning och studier kring vatten.

– Är det något vi lärt oss i den här regionen så är det vattnets betydelse. Att säkra god tillgång till vatten är avgörande, inte bara för att klara ett grunduppdrag till våra invånare. Det handlar också om att säkra våra näringar i form av livsmedelsproduktion och besöksnäring. Det är mångt och mycket vår regions basnäringar, säger Johan Persson (S), Kommunstyrelsens ordförande i Kalmar och ordförande för Svenskt Vatten.

Varje enskild kommun i länet äger en vecka var i kampanjen då de styr över innehållet. Ägandeskapet överförs från kommun till kommun med en budkavle i form av en glasflaska som varje värdkommun fyller med en decilliter av sitt vatten innan flaskan förs vidare.

– Vecka 7 är det Vimmerby kommun som är värd för kampanjen. Vi kommer att försöka uppmärksamma vattenfrågan för både stora och små medborgare, säger Emma Jonsson, vatten- och avloppschef på Vimmerby Energi & Miljö AB.

När kampanjen tillsammans med budkaveln gått hela länet runt och flaskan är full av vatten från länets alla kommuner, överlämnas denna till nationella vattenstämman som i år kommer att hållas i Kalmar.