Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Bli vattensmart - Spara på vattnet

De senaste årens vattenbrist har visat att obegränsad tillgång till rent vatten inte är helt givet. Genom kampanjen "Vattensmart" vill vi uppmana till sparsamhet och främja en mer hållbar vattenkonsumtion.

Du kan själv göra en insats genom att vara sparsam med vattnet. Varje liten förändring kan göra stor skillnad!

Kanske kan du välja att tvätta bilen mer sällan, tänka dig att duscha en kortare tid eller tänka på att inte låta vattnet stå och rinna i onödan? Små förändringar i vardagen året om gör skillnad, och tillsammans kan vi göra stor skillnad.

Tvätta dig smartare

  • Korta ner din duschtid. 5 minuter kortare duschtid kan t ex motsvara 35-70 liter beroende på om det är ett snålspolande duschmunstycke eller ett gammalt.
  • Stäng av vattnet i duschen under tiden du tvålar in dig och tar i schampo och balsam.
  • Byt till ett snålspolande munstycke. Med ett snålspolande duschmunstycke minskar förbrukningen från tolv till sju liter/minut, vilket också minskar kostnaden per år för varje hushåll. Du sparar även energi som går åt för att värma upp vattnet.
  • Låt inte kranen i handfatet rinna när du borstar tänderna. Stänger du av kranen i fyra minuter medan du till exempel borstar tänderna, tvålar in dig och rakar dig sparar du 48 liter.
  • Undvik att bada i badkar.
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna.

Diska smartare

Diskning kan vara en riktig vattentjuv. Diskar du under rinnande vatten i tre minuter går det åt 36 liter vatten. På tio minuter gör du av med hela 120 liter.

  • Diska inte under rinnande vatten, använd diskbalja, även när du sköljer.
  • Organisera disken och skrapa av fett och matrester innan du diskar så går det åt mindre vatten för att få disken ren.
  • Skölj inte av porslinet i onödan innan du ställer in det i diskmaskinen.
  • Diska med full maskin och välj eco-program.

Kyl vatten i en kanna i kylskåpet

Spolar du i kranen för att få kallt vatten? På bara en minut gör du av med tolv liter vatten. Istället för att spola länge i kranen för att få kallt vatten kan du ställa in en kanna med vatten i kylskåpet, och på så sätt kyla vattnet.

Samla regnvatten för att vattna i trädgården

Samla regnvatten i tunnor och använd det till att vattna i trädgården. 150 liter går åt om du har vattenspridaren eller vattenslangen igång i 20 minuter. Respektera det vattenförbud som råder. Om inte vattenförbud rådet och du måste vattna, vattna smart. Vattna på kvällen så att vattnet inte dunstar bort i solen under dagen.

Fultvätta inte bilen

Tänk gärna efter hur ofta du behöver tvätta bilen. När du tvättar bilen, åk till en riktig biltvätt, där samlas det smutsiga vattnet upp, renas och återanvänds.

Fyll tvätt- och diskmaskinen

Fyll maskinen! Diskmaskinen drar cirka tio liter per disk. Tvättmaskinen behöver cirka 50 liter för en tvätt.

Frågor kring vattenbrist och vattenförsörjning

Det är många som har frågor om vatten och situationen som råder. ​Har du en fråga som du inte hittar svaret på kan du skicka den till vattenbrist.kalmar@lansstyrelsen.se