Starta en livsmedelsverksamhet

Vill du starta en livsmedelsverksamhet måste du lämna in en anmälan om registrering till miljö- och byggnadsförvaltningen. Det gäller även dig som tar över en verksamhet eller ska förändra i sin verksamhet. Vissa verksamheter behöver ansöka om godkännande för att få starta.

Så registrerar du din verksamhet

Alla livsmedelsverksamheter, som restauranger och butiker, ska registreras innan de startar. Det gäller även vid ägarbyte eller stora förändringar. Det är viktigt att du registrerar din livsmedelsverksamhet, annars kan det bli aktuellt med sanktionsavgift.

Du registrerar din livsmedelsverksamhet digitalt via vår e-tjänst. Du loggar in med din e-legitimation. Via e-tjänsten lämnar du också in de handlingar som du behöver bifoga.

Länk till vår e-tjänst där du kan registrera din livsmedelsverksamhet digitalt.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Du kan också registrera din verksamhet genom att fylla i blanketten ”Anmälan om registrering av livsmedelsanläggning”. Blanketten hittar du längre ned på sidan. Anmälan skickar du sedan till miljö- och byggnadsförvaltningen.

Tänk på att det går snabbare att handlägga en komplett ifylld anmälan än när det saknas information.

Hör du inget från miljö- och byggnadsförvaltningen kan du öppna verksamheten två veckor efter att anmälan har kommit in. Tänk därför på att lämna in anmälan i god tid innan planerad öppning.

Om du startar en verksamhet utan att registrera

Om du startar en livsmedelsverksamhet utan att registrera den hos miljö- och byggnadsförvaltningen kommer du att få betala en sanktionsavgift. Sanktionsavgiften baseras på verksamhetens årsomsättning och varierar från 5 000 kronor upp till 75 000 kronor.

Så ansöker du om godkännande

Vissa verksamheter ska istället för registrering prövas för godkännande innan de får starta. Det gäller verksamheter som hanterar råa animaliska livsmedel och inte säljer direkt till konsument. Hit räknas till exempel slakterier, mejerier och charkuterier. De måste genomgå en förprövning och få ett godkännande. Ansökan om godkännande gör du till Livsmedelsverket.

Länk till information om godkännande på Livsmedelsverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Avgift för registrering och godkännande

När du registrerar din livsmedelsverksamhet tar vi ut en avgift på 1 052 kronor. Det motsvarar en timmes kontrolltid. Ska du starta en verksamhet som måste få ett godkännande innan den öppnar tar Livsmedelsverket ut en avgift som motsvarar en årlig kontrollavgift.

Länk till vår sida om avgifter för livsmedelsverksamheter

Vad är en livsmedelsverksamhet?

Som livsmedelsverksamhet räknas alla som producerar, bearbetar eller säljer livsmedel, det vill säga, allt som människor förväntas äta. Den kan vara privat eller offentlig och drivas med eller utan vinstintresse. En viss kontinuitet och organisation krävs för att det ska vara en livsmedelsverksamhet.

Är du osäker på om din verksamhet ska vara registrerad eller inte är du välkommen att höra av dig till miljö- och byggnadsförvaltningen.

Kontakt

Hultsfred-Vimmerby miljö- och byggnadsförvaltning

Telefon: 0495-24 14 00
E-post: miljo.bygg@hultsfred.se

Vi har telefontid vardagar kl. 8.00-12.00 och 13.00-15.00

Sidan senaste uppdaterad: 2019-10-16