Näringsliv och arbete
I livsmedelsverksamheter såsom butiker, restauranger, storkök och lager kan det uppstå animaliska biprodukter (ABP). Det är viktigt att du hanterar dem på rätt sätt för att minska risken för spridning av sjukdomar. Här kan du läsa om ABP och hur du ska hantera dem.
Lagstiftningen om ABP utformades bland annat med anledning av den så kallade Galna Kosjukan (TSE). Lagstiftningen kom till för att reglera användningen av döda djur och animaliska produkter som inte räknas som livsmedel för att minska risken för spridning av sjukdomar.
Animaliska biprodukter är hela kroppar eller delar av kroppar från djur, produkter av animaliskt ursprung eller andra produkter som fås från djur och som inte är avsedda som livsmedel.
I livsmedelsverksamheter uppstår ABP när livsmedel av olika skäl inte längre är möjliga att sälja eller distribuera. Om produkterna helt eller delvis består av delar som kommer från djurriket räknas de som ABP. Det kan till exempel vara:
Styckningsrester, fiskrens och spill från chark
Produkter som återkallats från leverantör
Man delar in ABP i tre kategorier baserat på risk. Kategori 1 är den högsta risken och kategori 3 är den lägsta.
Information om att kategorisera animaliska biprodukter
Du som ansvarar för en livsmedelsverksamhet ska identifiera vilka ABP som finns i verksamheten. Du ska också se till att verksamheten hanterar dem enligt lagstiftningen. Miljö- och byggnadsförvaltningen kontrollerar att du hanterar ABP på rätt sätt. Här är några viktiga punkter att tänka på vid hantering av ABP:
Information om handelsdokument.
Före detta livsmedel är "färdiga livsmedel" från industri eller butik som man inte ska använda som livsmedel på grund av:
Det kan till exempel vara livsmedel som passerat bäst före-datum.
Du får bara lämna vidare före detta livsmedel till en mottagare som har tillstånd att ta emot detta. Det kan till exempel vara godkända biogas- eller förbränningsanläggningar. Oavsett vem som är mottagare måste det gå att spåra via register och handelsdokument.
Det finns ett undantag för ”små mängder”. Har din verksamhet mindre än 20 kg före detta livsmedel per vecka att göra sig av med, kan du skicka det tillsammans med annat avfall för förbränning.
Har din verksamhet mindre än 20 kg av före detta livsmedel per vecka, kan ni hantera mindre mängder kött- eller fiskputs och skivspill, tillsammans med annat avfall för förbränning. Om ni har mer än 20 kg per vecka, gäller grundreglerna för insamling, transport och spårbarhet.
Matavfall som uppstår i kök får man transportera som avfall till godkänd förbrännings-, biogas- eller komposteringsanläggning. Om matavfallet går som avfall till förbränningsanläggning gäller inte kraven på spårbarhet via handelsdokument och register.
I några få undantagsfall får man använda matavfall som foder.
Livsmedel kan bli återkallade av olika skäl. I flera fall kan livsmedel fortsätta att ses som livsmedel. Om produkten räknas som ABP gäller samma krav som ovan. En livsmedelsanläggning får ta tillbaka produkter som man har levererat även om dessa övergår till ABP.
En del produkter bedöms utgöra en mindre risk, och kan därför hanteras med mindre krav på spårbarhet:
Telefon: 0495-24 14 00
E-post: miljo.bygg@hultsfred.se
Vi har telefontid vardagar kl. 10.00-12.00 och 13.00-15.00.
Sidan senaste uppdaterad:
Sidan senast granskad:
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.
Vad är cookies?