Logotyp för Vimmerby kommun, länk till startsidan

Stadsmuseet Näktergalen

Stadsmuseet planerar nu för en Fotoutställning med gamla Vimmerby-bilder. Vi hoppas kunna öppna lördagen den 25 februari.

 

TIDIGARE UTSTÄLLNINGAR

Pennor och Penslar 15/10 - 17/12 2022

I samband med litteraturfestivalen Vimmerby berättar, den 15/10, öppnade Stadsmuseet Näktergalen utställningen Pennor och Penslar om författare och konstnärer från trakten. Locknevibördige författaren och poeten Per Helge invigde utställningen och läste några av sina dikter. Dessutom framförde vimmerbyungdomarna Kevin Johansson och Stina Karlberg varsin dikt.

Bland konstnärerna kunde man se verk av exempelvis Henry Gustafsson, Torsten Anderson, Anders Lindgren och Birgitta Romare. Författare som uppmärksammades var till exempel Torgny Lindgren, Victor Haak, syskonen Ericsson från Näs, Wendela Winglycke och Emma Jansson.

Affisch pennor och penslar

 

Leksaker och Lekar 15/6 - 3/9 2022

Under sommaren 2022 kunde vi äntligen genomföra den Leksaksutställning som skulle gått av stapeln redan 2020, men som på grund av pandemin fick flyttas fram. Tobias Hultqvist hade vänligheten att ställa sin samling till förfogande och vi kunde visa gammalt och nyare, plåtbilar, celluloiddockor och StarWars-figurer av plast, bland mycket annat. Även olika lekar lyftes fram på museet och man kunde till exempel prova på att hoppa hage och leka snörleken.

Affisch
Entré


Föreningsliv - förr och nu, något för alla 5/3 - 29/4 2022

Vi presenterade en stor mängd lokala föreningar, både aktiva och sedan länge insomnade. Fotografier, tidningsklipp, information och föremål gav en fingervisning om de aktiviteter som finns och har funnits runt om i kommunen. Tack vare en djupdykning i stadshusets föreningsarkiv kan man få konkreta exempel på samhällets förändring. Numera är till exempel behovet av en Frysfacksförening ytterst marginellt.

Det som brukar pekas ut som speciellt med det svenska föreningslivet är dess bredd, det stora totala antalet medlemmar och den demokratiska uppbyggnaden av föreningarna. Föreningslivet jämförs ibland med en skola i demokrati. Även den stora gemenskapen och glädjen att jobba tillsammans kring ett intresse är viktigt att framhålla.

Affisch

Tidningsstaden Vimmerby 18/9 - 18/12 2021

Den som önskar, kan här se en enkel film från den tidigare utställningen "Tidningsstaden Vimmerby".

Vi rekommenderar textning (ikon nere till höger) för mesta möjliga information

Text

Öppet ons-fre kl 12-16, lör kl 11-14

Extraöppet tors 14/10 och 18/11 kl 17-19

Utställningen ser tillbaka på en tid då så många som sex dagstidningar tävlade om medieutrymmet och under två årtionden gjorde Vimmerby till Sveriges tidningstätaste stad. En stor dos nostalgi möter besökarna i form av tidningar, klipp, blytyper, kameror, murvelgalleri med mera.

Efter invigning av utställningen arrangerades även en paneldebatt kring lokal journalistik, fria medier och public service. Deltagarna var en allsidig och kunskapsrik mix av mediafolk, experter och forskare.

Utställningen och paneldebatten är ett samarbete med Tidningsutgivarna och Mediehistoriska föreningen.

Här är en länk till artikeln på Mediehistoriska föreningens hemsida http://www.mediehistoria.se/okategoriserad/debatt-sa-raddas-lokal-journalistik/ Länk till annan webbplats.
Här nedan kan du se en inspelning av paneldebatten.

 

SOMMARENS UTSTÄLLNING 2021

16 juni - 7 augusti: Onsd-fred kl 12-16, lörd kl 11-14 (stängt midsommar)

SLÖJD MED BUDSKAP i samarbete med Kalmar läns hemslöjdsförening.

och VIMMERBYTRAKTEN I NÄRBILD, se information längre ner på sidan


Här nedan kan du se en film från utställningen med Gunilla Gustafsson som guide. Om du önskar textremsa, klicka på tredje symbolen från höger i nederkanten.

Dessutom uppmärksammar vi 100 år av kvinnlig rösträtt, visar en samling förningsdukar och foton NÄRBILD VIMMERBYTRAKTEN

Du ska inte tro...

"VIMMERBYTRAKTEN I NÄRBILD"

Såhär är utställningen "Vimmerbytrakten i närbild" upplagd. Ett närbildsfoto på t ex en byggnadsdetalj ska ge funderingar om var kortet var taget...

Porten

För att få svar på frågan lyfter man på bladet och under finns ett till foto, taget på lite längre avstånd. De flesta bilder har också en förklarande text. Detta kort är taget i Gästgivarehagen, vid Östra Tullstugan.

Östra Tullstugan

 Välkommen till Stadsmuseet Näktergalen i sommar 2020

Utställningen ”Gamla Wimmerby och lite leksaker” öppnade onsdagen den 10 juni kl. 18. Denna gång skedde invigningen i all enkelhet utan fika och särskilda festligheter. Den stora leksaksutställningen får vänta till nästa sommar, men samlaren Tobias Hultqvist har lämnat ett rejält smakprov som man kan fascineras av redan i år. Vi har även fyllt på med gamla Vimmerbybilder från arkivet och vårutställningen ”Gamla Wimmerby – staden mellan tullarna” är i det närmaste intakt.

Öppettiderna är aningen justerade. Mellan 11 juni – 12 september kommer stadsmuseet vara öppet onsdag-fredag kl. 12-16 samt lördagar kl. 11-14. Vi har alltså stängt måndagar och tisdagar, samt midsommarhelgen 19-20 juni.

FRAMFLYTTAT!! Tisdagen den 1 september hoppas vi kunna genomföra en "Leksakskväll" i Stadshusets Plenisal. Då är Tobias Hultqvist på plats och berättar mera om sitt samlande av leksaker. Den som har en leksak man vill veta mera om får gärna ta med den. Tobias har med sin 35-åriga erfarenhet, en bred kunskap som han gärna delar med sig av.

FRAMFLYTTAT!! Lördagen den 12 september är det meningen att bebyggelseantikvarie Richard Edlunds stadsvandring i Vimmerby ska gå av stapeln. Det är planerat två promenader, kl. 11 och kl. 14. Ingen föranmälan, start från Stadsmuseet Näktergalen.

Nu är ”vinterdelen” av vikskärmen tvättad. Besök utställningen så får du se hur motivet ser ut.

Besök vårutställningen med hjälp av din dator, surfplatta eller telefon.

Museiföreståndaren Gunilla Gustafsson guidar er genom "Gamla Wimmerby - Staden mellan tullarna". En utställning som gjorts i samarbete med Kalmar läns museum.

GAMLA WIMMERBY - Staden mellan tullarna

7 mars - 25 april 2020

Öppettider
7 mars - 25 april, onsdag-fredag kl 12-16, lördag kl 11-14
10 april, Stängt
19 mars och 23 april, kvällsöppet kl 17-19

Utställningen invigdes lördagen den 7 mars av Örjan Molander, chef för Kalmar läns museum.

I utställningen får vi ta del av stadens historia, ritningar, kartor och en avdelning med tips om byggnadsvård. Det visas även fina föremål till exempel Knut den stores mynt, franska tapeter från 1830-talet och en "hittad" vikvägg från 1800-talets första hälft med målade keruber.

Entré
50 kr vuxna, 20 kr skolungdom, årskort 100 kr.

Beskuren karta daterad 1648


10 juni - 12 september LEKSAKER

Minnen, nostalgi och glädje

 

RAGGARE, KNUTTAR & KANSKE NÅGRA MODS -
En livsstil och mer än bara ett intresse

23 november - 18 januari 2020

Om utställningen

Hojar, kläder, bilder, tidningsurklipp, motordelar, skivor och andra föremål blandades friskt. Vi hade till och med nöjet att visa upp fronten på en Oldsmobile.


SKOGEN -
Skafferi, arbetsplats, inkomstkälla, rekreationsplats och fattigmans tröja

12 juni - 14 september 2019
Om utställningen

Vad betyder skogen för oss? Den är arbetsplats, inkomstkälla, skafferi och rekreationsplats. Att ströva i skog och mark är för många ett livselixir. Forskning visar på hur närheten till skog och möjlighet att tillbringa tid där, är läkande och positivt för livskvalitén.

Men skogen är också en viktig näringsgren. Skogsindustrin är viktig för exporten, men likaså för våra inhemska sågverk och massaindustrier. För privata skogsägare är den många gånger en slags pensionsförsäkring men även ett stort fritidsintresse. Vissa förknippar säkert skogen i första hand med bär- och svampplockning, hur nyttjar vi dessa resurser?

Vad har vi för djur i skogen och hur förhåller vi oss till dem i form av jakt och annat? För ögats fägnad visas olika föremål och konsthantverk, sprunget ur vad skogen erbjuder.

På utställningen berättas också om en backstuga och hur personerna levde där i slutet av 1800-talet.

Text

Affisch pennor och penslar

Text

Kontakt

Gunilla Gustafsson

Museiföreståndare
Stadsmuseet Näktergalen, Kommunstyrelseförvaltningen
Telefon: 0492-76 90 82
E-post: gunilla.gustafsson@vimmerby.se

Sidan senaste uppdaterad:

Sidan senast granskad: