Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Stadsmuseet Näktergalen

Aktuell utställning

VÅRA HEMBYGDSFÖRENINGAR - igår, idag, imorgon

Med anledning av att Vimmerby hembygdsförening firar 100 år är samtliga kommunens hembygdsföreningar inbjudna att presentera sin verksamhet och visa upp några föremål och foton.

Affisch Våra Hembygdsföreningar

Entré vuxen 50 kr, studerande 20 kr och årskort 100 kr

 

Tidigare utställningar

BYGDENS SÅNG

14 oktober - 16 december 2023

Om utställningen

En utställning om att leva, verka och att livnära sig på en landsbygd.

Det sägs att människor formas som mest under de allra första åren i livet. Men man väljer inte den plats man växer upp på. Men vem man ska bli, var man vill leva och vad man ska ägna sig åt, det kan man senare i livet själv få större möjlighet att välja.

Denna gång har vi intervjuat ett antal personer som är eller har varit verksamma på landsbygden, om deras tankar kring yrkesval med mera.

Affisch

 

Samtal med Kristina Lindelöf och Mattias Eliasson kring Bygdens sång.

 

UR MUSEETS GÖMMOR

14 juni - 2 september 2023

Om utställningen

Här visades blandade föremål från museets samlingar, till exempel silver, tenn, keramik, hattar, skor, butikspåsar, LP-skivor, glas, flaskor, kläder, modeller. Allt med en lokalhistorisk koppling till trakten. Det visades även en film från 1950- och 60-talets Vimmerby. Marknader, utställningar, rivningar och byggnationer, mycket nostalgi med kända miljöer och ansikten.

FOTON

25 februari - 29 april 2023

Om utställningen

Från luften och på marken, vykort och andra bilder. Här visades en blandning av äldre och nyare fotografier, exempelvis många flygfoton från olika delar av kommunen. Dessutom visades ett bildspel med foton tagna av Janne Strömsten 2003 och filmen från Vimmerby-utställningen 1920. De flesta bilderna hämtades från Vimmerby kommuns bildarkiv.

Affisch

Pennor och Penslar

15 okt - 17 dec 2022

Om utställningen

I samband med litteraturfestivalen Vimmerby berättar, den 15/10, öppnade Stadsmuseet Näktergalen utställningen Pennor och Penslar om författare och konstnärer från trakten. Locknevibördige författaren och poeten Per Helge invigde utställningen och bland konstnärerna kunde man se verk av exempelvis Henry Gustafsson, Torsten Anderson, Anders Lindgren och Birgitta Romare. Författare som uppmärksammades var till exempel Torgny Lindgren, Victor Haak, syskonen Ericsson från Näs, Wendela Winglycke och Emma Jansson.


Text

Affisch pennor och penslar

Leksaker och Lekar

15 juni - 3 sept 2022

Om utställningen

Under sommaren 2022 kunde vi äntligen genomföra den Leksaksutställning som skulle gått av stapeln redan 2020, men som på grund av pandemin fick flyttas fram. Tobias Hultqvist hade vänligheten att ställa sin samling till förfogande och vi kunde visa gammalt och nyare, plåtbilar, celluloiddockor och StarWars-figurer av plast, bland mycket annat. Även olika lekar lyftes fram på museet och man kunde till exempel prova på att hoppa hage och leka snörleken.

Affisch

Föreningsliv - förr och nu, något för alla

5 mars - 29 april 2022

Om utställningen

Här presenterades en stor mängd lokala föreningar, både aktiva och sedan länge insomnade. Fotografier, tidningsklipp, information och föremål gav en fingervisning om de aktiviteter som finns och har funnits runt om i kommunen. Tack vare en djupdykning i stadshusets föreningsarkiv kunde man få konkreta exempel på samhällets förändring. Numera är till exempel behovet av en Frysfacksförening ytterst marginellt.


Affisch

Tidningsstaden Vimmerby

18 sep - 18 dec 2021

Om utställningen


Utställningen såg tillbaka på en tid då så många som sex dagstidningar tävlade om medieutrymmet och under två årtionden gjorde Vimmerby till Sveriges tidningstätaste stad. En stor dos nostalgi mötte besökarna i form av tidningar, klipp, blytyper, kameror, murvelgalleri med mera. Efter invigning av utställningen arrangerades även en paneldebatt kring lokal journalistik, fria medier och public service. Deltagarna var en allsidig och kunskapsrik mix av mediafolk, experter och forskare.

Utställningen och paneldebatten var ett samarbete med Tidningsutgivarna och Mediehistoriska föreningen.

Den som önskar, kan här se en enkel film från utställningen "Tidningsstaden Vimmerby". Vi rekommenderar textning (ikon nere till höger).

 

Här nedan kan du se en inspelning av paneldebatten.

SOMMARUTSTÄLLNING 2021 -
Slöjd med budskap + Vimmerbytrakten i närbild

16 juni - 7 aug 2021

Om utställningen

Fyndiga och ibland lite småfräcka broderier samsades med en samling förningsdukar och foton NÄRBILD VIMMERBYTRAKTEN. Bilderna visade en detalj från en byggnad i kommunen och lyfte man på bladet visades ytterligare ett foto med samma motiv men på längre avstånd. Dessutom uppmärksammades 100 år av kvinnlig rösträtt

Här kan du se en film från utställningen.

Du ska inte tro...

"VIMMERBYTRAKTEN I NÄRBILD"

Såhär är utställningen "Vimmerbytrakten i närbild" upplagd. Ett närbildsfoto på t ex en byggnadsdetalj ska ge funderingar om var kortet var taget...

Porten

För att få svar på frågan lyfter man på bladet och under finns ett till foto, taget på lite längre avstånd. De flesta bilder har också en förklarande text. Detta kort är taget i Gästgivarehagen, vid Östra Tullstugan.

Östra Tullstugan

 


Gamla Vimmerby och lite leksaker

10 juni - 12 sept 2020

Om utställningen

Utställningen ”Gamla Wimmerby och lite leksaker” öppnade onsdagen den 10 juni kl. 18. Den stora leksaksutställningen får vänta till nästa sommar, men samlaren Tobias Hultqvist har lämnat ett rejält smakprov som man kan fascineras av redan i år. Vi har även fyllt på med gamla Vimmerbybilder från arkivet och vårutställningen ”Gamla Wimmerby – staden mellan tullarna” är i det närmaste intakt.

GAMLA WIMMERBY - Staden mellan tullarna

7 mars - 25 april 2020

Om utställningen

I utställningen får vi ta del av stadens historia, ritningar, kartor och en avdelning med tips om byggnadsvård. Det visas även fina föremål till exempel Knut den stores mynt, franska tapeter från 1830-talet och en "hittad" vikvägg från 1800-talets första hälft med målade keruber.

Beskuren karta daterad 1648

RAGGARE, KNUTTAR & KANSKE NÅGRA MODS -
En livsstil och mer än bara ett intresse

23 november - 18 januari 2020

Om utställningen

Hojar, kläder, bilder, tidningsurklipp, motordelar, skivor och andra föremål blandades friskt. Vi hade till och med nöjet att visa upp fronten på en Oldsmobile.


SKOGEN -
Skafferi, arbetsplats, inkomstkälla, rekreationsplats och fattigmans tröja

12 juni - 14 september 2019

Om utställningen

Vad betyder skogen för oss? Den är arbetsplats, inkomstkälla, skafferi och rekreationsplats. Att ströva i skog och mark är för många ett livselixir. Forskning visar på hur närheten till skog och möjlighet att tillbringa tid där, är läkande och positivt för livskvalitén.