Logotyp för Vimmerby kommun, länk till startsidan

Att forska i arkiven

Du hittar oss i Stadshusets lokaler på Stångågatan 28. När du vill komma på besök är det bra om du kontaktar arkivpersonalen i förväg. Då vet vi att du kommer och kan ta oss lite extra tid med dig.

När du kommer fram anmäler du dig i Stadhusets reception. Under ditt besök har full tillgång till vårt forskarrum där du i lugn och ro kan sitta och läsa i handlingarna. Forskarrummet ligger i direkt anslutning till arkiven. Du har tillgång till dator och ber du arkivpersonalen om hjälp får du även tillgång till skanner och kopiator. I Stadshuset hittar du också bibliotek, släktforskarsal och cafeteria.

Stadhuset ligger centralt och det är nära till många olika matställen. Fråga oss så får du tips om vad som kan passa just din smak.

När du forskar i våra arkiv arbetar du med ett unikt och obearbetat källmaterial. Du använder originalhandlingar som bara finns i ett exemplar och därför ska hanteras försiktigt. På grund av det har vi vissa regler för våra besökare.

Regler när du forskar

  • Skriv in ditt namn och telefonnummer i besöksliggaren om du använder forskarrummet.
  • Var försiktig när du bläddrar och plockar i handlingarna - vissa handlingar kan vara mycket sköra.
  • Använd bomullshandskar.
  • Rubba inte den inbördes ordningen - låt oss sköta sorteringen.
  • Plocka inte ut handlingar ur kartongerna.
  • Om du vill ha kopior - lägg ett bokmärke eller skriv upp vilken sida som ska kopieras så hjälper vi dig.
  • Skulle något material skadas - tala om det så att vi kan laga skadan så snabbt som möjligt.
  • Fotografera gärna av det du tycker är intressant.

Hur hittar jag det jag söker?

När du ska söka i arkiven kan du använda dig av arkivbeskrivningar och arkivförteckningar som visar vilka handlingar som finns i de olika arkiven. Du hittar dem i pärmar i forskarrummet eller via internet. Länkar till förteckningarna hittar du till höger.

Arkivbeskrivningen ger en överblick över arkivbildarens verksamhet, organisation och eventuell sekretess. Arkivförteckningen är ett register över de handlingar som förvaras i arkivet.

Ett annat hjälpmedel är de diarier och register som ibland ingår i arkiven och som också kan innehålla en hel del användbar information.

Det sista - och kanske viktigaste hjälpmedlet - är vi som jobbar på arkivet. Vi svarar gärna på frågor och hjälper till så mycket vi kan.

Fjärrlån

Vi är en godkänd arkivinstitution för fjärrlån av handlingar från Statens arkiv. Riksarkivet och Landsarkiven lånar bara ut handlinger i en mycket begränsad omfattning. I första hand vill de att handlingar beställs i digital form direkt från dem. För mer information om hur du beställer handlingar från de statliga arkivinstitutionerna, se länk under mer information.

Kontakt

Yvonne Karlsson

Arkivassistent
Kommunalförbundet Sydarkivera
Telefon: 0472-39 10 18
E-post: yvonne.karlsson@sydarkivera.se

Sidan senaste uppdaterad: