Gå till innehåll
Vimmerby Gymnasium logo

Vård och omsorg

Vill du jobba med att hjälpa människor må bra? Det här är programmet för dig som vill arbeta inom hälso- och sjukvård, psykiatri, äldreomsorg och med personer som har funktionsnedsättning.

Vård och omsorg

Du lär dig om hälsa, ohälsa, funktionsnedsättning, medicin, pedagogik och psykologi. Du lär dig om människors olika behov och förstår vilken betydelse livsstilen har för hälsan. Du lär dig att bemöta människor på ett yrkesmässigt sätt.

På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Du dig i att utföra arbetsuppgifter som krävs i yrkeslivet, till exempel hjälp med personlig vård, medicintekniska uppgifter, hushållsuppgifter och administrativa och sociala uppgifter.

Programmet utgår från arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du tränar din förmåga att ta initiativ och vara kreativ och lär dig mer om möjligheterna att driva ett eget företag. Du tränar dig i att planera, genomföra och dokumentera arbetet.

Inriktningar

Det här är programmet för dig som vill arbeta inom hälso- och sjukvård, psykiatri, äldreomsorg och med personer som har funktionsnedsättning.

Inriktning

Vård- och omsorgsprogrammet har inga inriktningar.

Programfördjupning

Valbara kurser 200 p

Efter programmet

Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesprogram som förbereder dig för arbete direkt efter gymnasiet inom exempelvis hälso- och sjukvård, psykiatri och äldreomsorg.

Programmet ger dig även möjlighet att läsa kurser för grundläggande högskolebehörighet.

Du kan till exempel bli:

  • Boendestödjare
  • Personlig assistent
  • Skötare
  • Undersköterska
  • Vårdbiträde
Elever Vimmerby gymnasium