Gå till innehåll
Vimmerby Gymnasium logo

Restaurang och livsmedel

Gillar du att skapa en upplevelse för andra? Det här är programmet för dig som vill arbeta praktiskt med måltiden i fokus.

Restaurang och livsmedel

På restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lära dig hantverket med mat och bakverk. Du får också lära dig hur man producerar och hanterar livsmedel.

Du lär dig både traditionella och moderna hantverksmässiga metoder inom professionell matlagning, bakning och servering. Det handlar om måltiden som helhetsupplevelse, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering.

Du får träna dig i yrket under verkliga förhållanden tillsammans med andra. Du får lära dig att samarbeta och du utvecklar också din förmåga att bemöta kunder och ge god service.

Programmet blandar teori med det praktiska. Du tränar dig i att ta initiativ, vara flexibel, lyhörd, kreativ och arbeta självständigt. Du får planera, organisera, genomföra och kvalitetssäkra arbetet.

Hos oss på Vimmerby gymnasium har programmet en egen restaurang med tillhörande kök, där får eleverna ta hand om riktiga gäster. En dag i veckan öppnar varje årskurs restaurangen. Dessutom bjuds framgångsrika kockar in och handleder eleverna några gånger varje år.

Ekonomi och företagande ingår också i utbildningen.

Programmet lägger stor vikt på arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

 

  • Engelska 100p nivå 1
  • Engelska 100p nivå 2 (frivillig)
  • Historia 50p
  • Idrott och hälsa 100p
  • Matematik 100p
  • Naturkunskap 50p
  • Religionskunskap 50p
  • Samhällskunskap 50p
  • Svenska/svenska som andra språk 100p nivå 1
  • Svenska/svenska som andra språk 200p nivå 2 och 3 (frivillig)
  • Livsmedels- och näringskunskap 100p
  • Måltid och bransch 300p

Du lär dig om matlagning i restaurang, om servering och om bararbete. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel kock, servitris eller servitör.

Inriktning

  • Mat och dryck i kombination 100p
  • Matlagning 100p
  • Servering 100p

Programfördjupning

Ämnen under programfördjupning 900 p

Detta är ett yrkesprogram vilket innebär att du kommer ha stora möjligheter till jobb inom branschen direkt efter gymnasiet. Under utbildningen får du testa på yrket och skaffa dig viktiga erfarenheter från arbetslivet genom 15 veckors praktik, också kallat APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Efter programmet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett bra val för dig som vill jobba inom bageri, restaurang eller butik. Det är ett yrkesprogram, vilket leder till jobb direkt efter gymnasiet. Programmet ger dig även möjlighet att läsa kurser för grundläggande högskolebehörighet.

Du kan till exempel bli:

  • Bagare
  • Bartender
  • Kock
  • Konditor
  • Servitör
Elever Vimmerby gymnasium