Gå till innehåll
Vimmerby Gymnasium logo

Restaurang och livsmedel

Gillar du att skapa en upplevelse för andra? Det här är programmet för dig som vill arbeta praktiskt med måltiden i fokus.

Restaurang och livsmedel

På restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lära dig hantverket med mat och bakverk. Du får också lära dig hur man producerar och hanterar livsmedel.

Du lär dig både traditionella och moderna hantverksmässiga metoder inom professionell matlagning, bakning och servering. Det handlar om måltiden som helhetsupplevelse, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering.

Du får träna dig i yrket under verkliga förhållanden tillsammans med andra. Du får lära dig att samarbeta och du utvecklar också din förmåga att bemöta kunder och ge god service.

Programmet blandar teori med det praktiska. Du tränar dig i att ta initiativ, vara flexibel, lyhörd, kreativ och arbeta självständigt. Du får planera, organisera, genomföra och kvalitetssäkra arbetet.

Ekonomi och företagande ingår också i utbildningen.

Programmet lägger stor vikt på arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Inriktningar

Du lär dig om matlagning i restaurang, om servering och om bararbete. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel kock, servitris eller servitör.

Inriktning

Matlagning 1, 100 p
Mat och dryck i kombination, 100 p
Servering 1, 100 p

Programfördjupning

Kurser totalt 900 p, varav 400 p valbara.

Efter programmet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett bra val för dig som vill jobba inom bageri, restaurang eller butik. Det är ett yrkesprogram, vilket leder till jobb direkt efter gymnasiet. Programmet ger dig även möjlighet att läsa kurser för grundläggande högskolebehörighet.

Du kan till exempel bli:

  • Bagare
  • Bartender
  • Kock
  • Konditor
  • Servitör
Elever Vimmerby gymnasium