Gå till innehåll
Vimmerby Gymnasium logo

Industritekniska

Vill du arbeta med verktyg eller med stora maskiner och vara med och tillverka delar till maskiner och saker? Är du intresserad av teknik, mekanik och industri? Det här är programmet för dig som vill arbeta med att ta fram produkter inom industrin.

Industritekniska programmet Vimmerby gymnasium

På programmet får du lära dig hur det går till att tillverka produkter, från idé och design till färdig produkt. Du lär dig både hantverk och att använda industriell teknik och avancerade tekniska system. Du lär dig också om hur arbetet på olika arbetsplatser är organiserat, produktekonomi, användning av råvaror och energi och hur du säkerställer att produkterna håller rätt kvalitet. Utbildningen tar också upp hur valet av material, metoder och teknik kan påverka samhälle och miljö.

Programmet utgår från arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du tränar din förmåga att ta initiativ och vara kreativ. Du får också lära dig att driva ett eget företag. Du tränar dig i att planera, genomföra, dokumentera och utveckla arbetet.

På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Inriktningar

Du lär dig hantera verktyg, industriutrustning och material. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel CNC-operatör metall och trä, gjutare, maskinoperatör, maskinsnickare, originalare, tryckare, produktionstekniker, sågverksoperatör eller verkstadssnickare.

Inriktning

Datorstyrd produktion 1, 100 p
Produktionsutrustning 2, 100 p
Produktutveckling 1, 100 p

Programfördjupning

Kurser totalt 900 p

Du lär dig använda svetstekniker och lär dig plåtbehandling. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel svetsare.

Inriktning

Kälsvets 1, 100 p
Produktutveckling 1,100 p
Svets grund, 100 p
Tillverkningsunderlag, 100 p

Programfördjupning

Kurser totalt 800 p

Efter programmet

Industritekniska programmet är ett yrkesprogram som förbereder dig för att börja jobba direkt efter din gymnasieexamen. Programmet passar dig som vill arbeta med teknik inom industrin. Programmet ger dig även möjlighet att läsa kurser för grundläggande högskolebehörighet.

Du kan till exempel bli:

  • Automationstekniker
  • CNC-operatör
  • Gjutare
  • Processoperatör
  • Underhållsmekaniker
Elever Vimmerby gymnasium