Gå till innehåll
Vimmerby Gymnasium logo

Fordon och transport

Är du intresserad av modern teknik, köra eller meka med fordon? På fordons- och transportprogrammet kan du lära dig modern teknik, lackering och att laga bilar och fordon.

Fordon och transport

Du får lära dig att arbeta i en kreativ miljö med stort fokus på problemlösning. Du får lära dig modern teknik och datasystem.

Du kan lära dig om grafik och formgivning som fordonslackerare eller mekanik, elektronik och IT som personbilsmekaniker.

Du lär dig om fordons funktion, konstruktion, olika system och komponenter samt om hur du felsöker, diagnostiserar, reparerar och utför service på olika fordon. Du lär dig också att använda datorer och olika datasystem.

I fordons- och transportprogrammet ingår även mycket kommunikation, till exempel med medarbetare och kunder.

Programmet utgår från olika arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du tränar din förmåga att ta initiativ och vara kreativ och får också lära dig mer om möjligheterna att driva eget företag. Du tränar dig i att planera, genomföra, dokumentera och kvalitetssäkra arbetet. Du lär dig att välja rätt utrustning och metoder.

Du får lära dig att arbeta självständigt och tillsammans med andra.

På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Inriktningar

Du lär dig om felsökning, komponent- och kretsmätningar, diagnostik, reparation och service av lätta fordon. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel personbilsmekaniker eller för arbete som reservdelsspecialist inom fordonsreservdelshandeln.

Inriktning

Personbilar- basteknik, 100 p
Personbilar- service och underhåll 1, 100 p
Personbilar- service och underhåll 2, 100 p
Personbilar- verkstad och elteknik, 100 p

Programfördjupning

Kurser totalt 800 p

Efter programmet

Efter att ha läst Fordons- och transport-programmet har du flera yrkesvägar att välja mellan. Programmet är ett yrkesprogram som ger dig möjlighet att börja jobba inom fordons-branschen direkt efter examen. Programmet ger dig även möjlighet att läsa kurser för grundläggande högskolebehörighet.

Du kan till exempel bli:

  • Bilrekonditionerare
  • Bilskadereparatör
  • Fordonslackerare
  • Fordonsmontör
  • Personbilsmekaniker