Gå till innehåll
Vimmerby Gymnasium logo

El och energi

Tycker du om att lösa problem och om att ha kontakt med människor? På det här programmet får du lära dig om hur el produceras och hur elektriska apparater fungerar.

El- och energiprogrammet vimmerby gymnasium

På el- och energiprogrammet får du lära dig hur apparater och elektriska maskiner fungerar. Du får lära dig om hur man producerar el, hur man kan installera system för el och om hur el, energi och vatten överförs.

Du lär dig också om automatiserade funktioner (uppgifter som utförs av maskiner), dator- och kommunikationsteknik såsom IT-nätverk och datorprogrammering.

Du får lära dig att lösa elektriska problem i människors hem och jobba med datorer inom industrin.

Du studerar säkerhetsfrågor som standarder och informationssäkerhet. Du får även studera arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Inriktningar

Du lär dig om elektroteknik, datorteknik och teknik för drift och underhåll. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel automationstekniker inom fastighet, industri eller process.

Inriktning

Mät- och styrteknik 100 p
Mät- och reglerteknik 100 p
Praktisk ellära 100 p
Programmerbara styrsystem 100 p

Programfördjupning

Kurser totalt 800 p

Du lär dig att installera och reparera elanläggningar, larm och system för tv och datorer. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel installationselektriker, industrielektriker eller järnvägstekniker- el och signal.

Inriktning

Elkraftteknik 100 p
Elinstallationer 200 p
Kommunikationsnät 1 100 p
Praktisk ellära 100 p

Programfördjupning

Kurser totalt 700 p

Efter programmet

El- och energiprogrammet är yrkesförberedande och ger dig möjlighet att börja jobba direkt efter examen. Du kan arbeta inom områden som energi, el eller vatten. Programmet ger dig även möjlighet att läsa kurser för grundläggande högskolebehörighet.

Du kan till exempel bli

  • Anläggningsingenjör
  • Automationstekniker
  • Elektriker
  • Nätverkstekniker
  • Systemförvaltare
Elever Vimmerby gymnasium