Gå till innehåll
Vimmerby Gymnasium logo

Naturvetenskap

Är du intresserad av naturen, fysik, kemi och vill förstå hur allt hänger ihop? Det här är programmet för dig som är intresserad av naturvetenskapliga ämnen och frågor.

Naturvetenskap

Du utvecklar dina kunskaper om sammanhang i naturen, livets villkor, fysikaliska fenomen, kemiska processer och matematik. Du studerar naturvetenskapens idéer och teorier både som delar av historien och aktuell forskning. I de programgemensamma kurserna ingår även Moderna språk 100 p.

På programmet utvecklar du ett naturvetenskapligt förhållningssätt där du lär dig att tänka kritiskt, resonera logiskt, lösa problem och göra systematiska iakttagelser. Du värderar olika källor och skiljer på påståenden som är baserade på vetenskaplig och ickevetenskaplig grund. Du arbetar praktiskt med experiment, laborationer och fältstudier.

Du stimulerar din nyfikenhet, kreativitet och förmåga till analytiskt tänkande och får god vana att använda modern teknik och utrustning.

Inriktningar

Du lär dig om biologi, fysik, kemi och matematik.

Inriktning

Biologi 2 100 p
Fysik 2 100 p
Kemi 2 100 p
Matematik 4 100 p

Programfördjupning

Valbara kurser 200 p

Du lär dig om naturvetenskap, samhällskunskap och geografi.

Inriktning

Geografi 1 100 p
Samhällskunskap 2 100 p
Ett naturvetenskapligt ämne 100 p

Programfördjupning

Kurser totalt 300 p

Efter programmet

Efter att ha avslutat Naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet blir du högskolebehörig och förberedd för vidare studier inom naturvetenskap, teknik och matematik. Du kan välja att studera vidare inom många olika områden.

Du kan till exempel bli:

  • Apotekare
  • Biolog
  • Civilingenjör
  • Läkare
  • Tandtekniker
Elever på vimmerby gymnasium