Specialistundersköterska psykiatri 210 yhp

YH-programmet riktar sig till dig som redan idag arbetar som undersköterska men vill vidareutbilda dig och få specialistkunskap. Behovet av vidareutbildade undersköterskor inom psykiatri ökar kraftigt då vården har förändrats samt att psykisk ohälsa är ett växande folkhälsoproblem. Utbildningen sker på halvfart och distans, vilket innebär att du till stor del kan sköta studierna vid sidan av ordinarie jobb. Detta kombineras med vissa intensiva dagar (sk närträffar). Utbildningen bedrivs i samverkan med TUC yrkeshögskola.
Som undersköterska med specialistkompetens inom psykiatri har du fördjupade kunskaper inom psykiatri samt psykiatrisk vård. Genom det här YH-programmet får du goda kunskaper i olika typer av psykisk ohälsa, psykiatriska sjukdomstillstånd och vilka konsekvenser dessa får hos individen, gruppen och i samhället. Du fördjupar dig i hur du på ett empatiskt sätt bemöter, kommunicerar och samarbetar med patienten och dess närstående.
Med hänsyn till individens behov och för att denne ska få ökad livskvalitet får du verktyg att planera, genomföra och följa upp stöd. Du studerar etiska frågeställningar och dilemman i relation till psykisk ohälsa. I din yrkesroll förstår du hur den kognitiva förmågan kan påverkas vid psykiatrisk ohälsa. Samtidigt har du insikt i hur olika typer av beroende och missbruk påverkar individen och dennes livssituation.
Karriärmöjligheter efter utbildningen Specialistundersköterska inom psykiatri
Efter din YH-examen har du specialistkunskap inom psykiatrin. Efterfrågan på undersköterskor med psykiatrisk kompetens är stor och väntas öka ytterligare de kommande åren. Detta pga av förändringar i vården, ökad psykisk ohälsa samt att många undersköterskor idag saknar denna typ av kompetens. Den psykiatriska vården drivs mer och mer mot den öppna vården där verksamheten bedrivs av kommun, region och privata företag.
LIA – Lärande i arbete
En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.
I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN
Att studera på distans
Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för bland annat distanslektioner, tentor och uppgifter. Programmet är en halvtidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 20 timmar/vecka på studier. Det ger dig möjlighet att arbeta samtidigt som du studerar. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även 8 fysiska träffar (sk närträffar) i Jönköping eller Helsingborg eller Vimmerby (för dig som läser via studieort). Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.
Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA här.
YH-flex
YH-flex är för dig som har väsentlig yrkeserfarenhet inom området och som genom validering och komplettering av kompetens vill nå examen. Efter att vi genom validering kartlagt dina erfarenheter, matchar vi din reella kompetens med kursplanerna i den yrkeshögskoleutbildning du har sökt. Detta för att skapa en individuell studieplan med kompletterande studier för att uppnå examen. På så sätt får du examen och den kompetens du tidigare saknat. Valideringen sker på TUC Yrkeshögskola i Jönköping, och efterföljande studier läser du på distans. Läs mer om YH-flex här.
Dator
För att kunna utföra dina studier förväntas du ha tillgång till bärbar dator (PC/Mac) med webbkamera. Vi avråder från att använda Chromebook dator/surfplatta då operativsystemet inte är fullt kompatibelt med våra system.
Studieort
Från Helsingborg eller Campus Vimmerby medverkar du på programmets träffar och föreläsningar genom direktsänd videolänk. Mer information om studier via studieort (tidigare kallat satellitort) hittar du här
Skyddad yrkestitel
Observera att från och med den 1 juli 2023 är Undersköterska en skyddad yrkestitel. Vid en eventuell nyanställning så kan din arbetsgivare komma att kräva att du uppvisar din yrkestitel. Vi på TUC rekommenderar därför att du ansöker om skyddad yrkestitel i god tid, och det gör du på socialstyrelsen.se. Det kan skilja sig från region till region om man anställs som specialistutbildad undersköterska eller som undersköterska med specialistuppdrag.
Litteratur
Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.