Logotyp för Vimmerby kommun, länk till startsidan

Husdjur

Visst är det roligt att ha ett djur. Men vad tycker dina grannar? Som djurägare har du ansvar över att ditt husdjur inte stör eller orsakar problem för din omgivning. Tänk även på att det finns människor som är allergiska eller rädda för vissa djur. För att få ha vissa djur måste du också ha tillstånd.

Om problem uppstår

Du kan lösa de flesta problemen genom att prata med dina grannar. Som djurägare lönar det sig att prata med sina grannar innan problem uppstår. Om du som granne eller närboende störs av grannens husdjur ska du alltid prata med ägaren till djuret först. I andra hand ska du kontakta fastighetsägaren.

Misstänker du att ett djur far illa ska du kontakta Länsstyrelsen i Kalmar län.

Länsstyrelsen i Kalmar län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är läget akut ska du kontakta polisen. Du kan också kontakta polisen om du har problem med farliga eller lösspringande hundar.

Polisens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om problem uppstår av hälsoskyddskaraktär ska du kontakta miljö- och byggnadsförvaltningen. Det är ovanligt att problem som orsakas av hundar och katter ses som ett hälsoskyddsproblem.

Du kan behöva söka tillstånd för att få ha vissa djur

Inom detaljplanerat område eller område inom fördjupad översiktsplan måste du ansöka om tillstånd hos miljö- och byggnadsförvaltningen för att få ha vissa djur. Det gäller till exempel hästar, höns och giftiga djurarter. För att få ha en orm måste du även följa vissa regler.

Djur som inte är sällskapsdjur

Kontakt

Hultsfred-Vimmerby miljö- och byggnadsförvaltning

Telefon: 0495-24 14 00
E-post: miljo.bygg@hultsfred.se

Vi har telefontid vardagar kl. 10.00-12.00 och 13.00-15.00.

Vecka 27-32 har vi telefontid vardagar kl. 10.00-12.00.

Sidan senaste uppdaterad:

Sidan senast granskad: